Marcin Molik - szef kuchni i autor książki „Jak smakuje rok” zdradza przepisy na cztery wyśmienite zupy - smaczne, rozgrzewające i dodające energii.
Zima to sezon warzyw korzeniowych, które są niezwykle wartościowe, a do tego odżywcze. Mają w sobie sporo węglowodanów złożonych i błonnika, w związku z czym powoli się trawią i stopniowo uwalniają do naszej krwi, dzięki czemu odczuwamy sytość.
Krem pietruszkowy z wanilią i chilli (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)
Składniki:
- kilogram pietruszki
- papryczka chilli
- laska wanilii
- litr mleka
- 100 g masła
- kilka ząbków czosnku
- pół pora
- cebula
- olej do smażenia
- sól, cukier do smaku
Pietruszkę, cebulę obieramy. Kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle razem z pokrojonym porem i czosnkiem. Zalewamy mlekiem. Solimy, słodzimy. Gotujemy około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Wydrążamy wanilię, dodajemy do kremu. Wszystko razem miksujemy, dodając stopniowo zimne masło. Dekorujemy pokrojoną chilli, ewentualnie łyżką oliwy i kiełkami.
Krem z pora ze śliwką. (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)
Składniki:
- 1 i 1⁄2 – 2 kg pora
- cebula
- 100 g masła
- litr mleka
- sól
- cukier
- ocet jabłkowy do smaku
- 10 suszonych śliwek
- 200 ml białego wina
- 3 gałązki tymianku
- wędzony ser, np. Bursztyn (opcjonalnie)
Zielonej części pora nie wyrzucamy, odkładamy na bok. Por i cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie masła. Zalewamy winem i redukujemy przez kilka minut. Dolewamy gorące mleko. Dodajemy tymianek, całość gotujemy przez 10 minut. Blendujemy. Podczas blendowania dodajemy posiekane zielone części pora i zimne masło. Podajemy ze startym serem i posiekaną śliwką.
Krem z pasternaku i pieczonych jabłek (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)
Składniki:
- kilogram pasternaku
- 10 kwaśnych jabłek
- 2 litry mleka
- sól do smaku
- szczypta białego pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki stołowe octu winnego
- 200 g masła
- papryka mielona do posypania(opcjonalnie)
- suszone jabłka (opcjonalnie)
Na łyżeczce masła zesmażamy pokrojony pasternak i czosnek. Jabłka pieczemy w piecu rozgrzanym do 180oC około 20 minut. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy gniazda nasienne i wrzucamy do garnka. Dodajemy smażony pasternak i czosnek, zalewamy mlekiem. Gotujemy przez 30 minut. Miksujemy, dolewając stopniowo ocet, a następnie dodając masło. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Całość możemy udekorować suszonymi jabłkami i papryką.
Krem z pieczonych ziemniaków z jarmużem i olejem grzybowym (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- 5 główek czosnku
- 3 cebule
- 2 litry mleka
- kilka gałązek jarmużu
- olej do smażenia
- pół szklanki oleju rzepakowego
- garść suszonych grzybów
- 8 plastrów wędzonego parzonego boczku
- mała łyżeczka zmiksowanej czarnuszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- tarty ser Szafi
Ziemniaki myjemy i pieczemy z czosnkiem (w całości) w 180oC przez niecałą godzinę, aż będą miękkie (sprawdzamy to, wbijając wykałaczkę). Czosnek wyjmujemy z piekarnika po niespełna pół godzinie, studzimy i wyciskamy. Ziemniaki studzimy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem z wydrążonym miąższem ziemniaczanym zesmażamy na oleju około 10 minut. Zalewamy mlekiem, solimy i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, gotujemy do miękkości. Miksujemy na jednolity krem. Olej rzepakowy miksujemy z suszonymi grzybami, rozgrzewamy w rondelku. Smażymy na nim przez kilka sekund porwany jarmuż. Wędzony boczek kroimy w drobną kostkę, zasmażamy. Na gotowym kremie układamy przesmażony jarmuż i boczek polewamy olejem, posypujemy tartym serem i czarnuszką.