Dojrzewające w ciepłym tajskim słońcu, złocisto-żółte, egzotyczne owoce mango i ananasa, są doskonałą propozycją dla tych, którzy pragną przedłużyć lato w swojej kuchni.
Mango i ananas to owoce wielozadaniowe oraz jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców świata. Doskonale sprawdzają się w kulinarnych eksperymentach. Oto przepis na kurczaka z sosem z tych owoców.
Składniki
4 piersi z kurczaka
70 g Mango Bakalland
70 g Ananasa Bakalland
1 łyżeczka curry
szczypta gałki muszkatołowej
świeża bazylia
ząbek czosnku
pół szklanki octu jabłkowego
50 g cukru trzcinowego
1 papryczka chilli
1 szklanka ryżu
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
W garnku z grubym dnem przygotowujemy marynatę: mango i ananasa zalewamy octem jabłkowym, dodajemy cukier i przyprawy: gałkę, czosnek, papryczkę chili i curry. Wszystko dusimy na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Do schłodzonej marynaty przekładamy umyte piersi z kurczaka, odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie w osobnym naczyniu gotujemy ryż (musimy pamiętać, aby go nie rozgotować) i przyprawiamy go curry. Gotowy ryż wykładamy do brytfanny i układamy na nim piersi kurczaka, polewamy je pozostałym sosem. Mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut. Danie posypujemy świeżą bazylią.