1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kurczak z orientalnym sosem z mango i ananasa

Kurczak z orientalnym sosem z mango i ananasa

Bakalland
Dojrzewające w ciepłym tajskim słońcu, złocisto-żółte, egzotyczne owoce mango i ananasa, są doskonałą propozycją dla tych, którzy pragną przedłużyć lato w swojej kuchni.

Mango i ananas to owoce wielozadaniowe oraz jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców świata. Doskonale sprawdzają się w kulinarnych eksperymentach. Oto przepis na kurczaka z sosem z tych owoców.

Składniki
4 piersi z kurczaka 70 g Mango Bakalland 70 g Ananasa Bakalland 1 łyżeczka curry szczypta gałki muszkatołowej świeża bazylia ząbek czosnku pół szklanki octu jabłkowego 50 g cukru trzcinowego 1 papryczka chilli 1 szklanka ryżu sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
W garnku z grubym dnem przygotowujemy marynatę: mango i ananasa zalewamy octem jabłkowym, dodajemy cukier i przyprawy: gałkę, czosnek, papryczkę chili i curry. Wszystko dusimy na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Do schłodzonej marynaty przekładamy umyte piersi z kurczaka, odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie w osobnym naczyniu gotujemy ryż (musimy pamiętać, aby go nie rozgotować) i przyprawiamy go curry. Gotowy ryż wykładamy do brytfanny i układamy na nim piersi kurczaka, polewamy je pozostałym sosem. Mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut. Danie posypujemy świeżą bazylią.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze