Kurczak pieczony w całości to świetny sposób na niedzielny obiad – i nie tylko! Sprawdzi się także w święta i na wiele uroczystych okazji.
Mięso z kurczaka jest delikatne w smaku, łatwo więc eksperymentować z dodatkami do niego. Pasuje bowiem do warzyw, owoców oraz ziół. Przygotowanie mięsa zacznij od umycia go i dokładnego , które sprawią, że nabierze ono smaku. Przyrządź np. ziołowo-cytrynową mieszankę, i natrzyj nią mięso również pod skórką. Dzięki temu zyska miękkość, a skórka nabierze ziołowego aromatu. Serwując pieczonego kurczaka z warzywami, dobierz dodatki tak, by ich smaki i zapachy ze sobą współgrały. Połącz na przykład kolorowe cukinie, pomidorki koktajlowe i szalotki. Piecz kurczaka w kilku etapach – najpierw pod przykryciem, by skórka się nie przypaliła. Dopiero po jakimś czasie, kiedy mięso zacznie się dopiekać, zdejmij ją i czekaj, aż wierzch nabierze brązowozłotego koloru. Co jakiś czas polewaj mięso powstającym sosem – dzięki temu nie wyschnie. Pieczonego kurczaka podaj z ziemniakami albo ryżem.
Składniki
- Kurczak cały ok 2kg
- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr 1 opak
- masło 100 g
- szalotki 6 szt
- cukinia żółta i zielona 2 szt
- pomidorki koktajlowe 500 g
- cytryna 2.5 szt
- goździki 6 szt
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania
Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Cytryny sparz wrzącą wodą i dokładnie umyj. Z jednej strony otrzyj skórkę.
Pokrój cukinię w kostkę i obraną z łupin szalotkę. Pomidorki przekrój na pół.
Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Zioła pomieszaj z masłem, skórką z cytryny i jedną łyżką przyprawy Knorr. Część masła wciśnij, rozprowadzając równomiernie go pod skórkę kurczaka. Pozostałe masło odłóż na bok.
Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj pozostałą przyprawą. Sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
W żaroodpornym naczyniu umieść pokrojone warzywa oraz połówki cytryn - na nich ułóż kurczaka. Do naczynia dodaj 3 łyżki wody. Całość okryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie zdejmij folię i podnieś temperaturę pieczenia do 200*C. Na kurczaka połóż pozostałe masło i skrop mięso wyciśniętym sokiem z cytryny.
Wszystko razem piecz przez kolejne 30 minut, polewając kurczaka z wierzchu wytapiającym się tłuszczem.