Gdy zima rozgości się już u nas na dobre, a mróz i śnieg staną się codziennymi towarzyszami naszych spacerów, warto zatroszczyć się o ochronę przed nadmiernym wychłodzeniem.
W momencie kiedy zwiedzie cię jednak zimowe intensywne słońce, i na spacer zamiast ciepłej kurtki ubierzesz zbyt lekkie ubranie, do tego wiatr skomplikuje jeszcze twoją sytuację, a na obiad zamiast rozgrzewającej zupy była, co prawda smaczna, ale jednak sałatka, sprzymierzeńcem mogą okazać się rozgrzewające napary.
Sposób przygotowania: Do kubka z wrzącą wodą dodajemy pokrojone kłącze imbiru. Odstawiamy napar do ostudzenia, a kiedy jego temperatura spadnie do 40 stopni, dodajemy plastry cytryny i miód. Tak zaparzony napar jest już gotowy do picia.
- woda (ok. 300 ml)
- pieprz czerwony (1/2 łyżeczki)
- pieprz syczuański (1/2 łyżeczki)
- anyż (1 gwiazdka)
Sposób przygotowania: Do kubka wsypujemy pieprz syczuański i czerwony i zalewamy gorącą wodą. Następnie wrzucamy gwiazdkę anyżu i pozostawiamy napar na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie napar będzie gotowy.
- papryczka chili
- limonka
- woda
Sposób przygotowania: Do kubka wsypujemy szczyptę suszonej papryczki chili i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy napar do ostudzenia, a kiedy jego temperatura spadnie do 40 stopni, dodajemy plastry wcześniej umytej i nieobranej ze skórki limonki. Napar jest już gotowy do picia.
- cynamon (1/2 laski)
- gałka muszkatołowa (1 sztuka)
- mango (2 plasterki suszonego owocu)
- czarna herbata (1 łyżeczka suszonych liści)
- woda
Sposób przygotowania: Do kubka wsypujemy liście czarnej herbaty i zalewamy wrzątkiem. Następnie dodajemy do naparu laskę cynamonu i pokrojoną na trzy części gałkę muszkatołową. Odstawiamy napar na 5 minut i dodajemy dwa plastry ekologicznego, bez dodatku cukru, suszonego mango. Napar jest już gotowy do picia.
- kardamon (7 strąków)
- anyż (2 gwiazdki)
- cynamon (laska)
- woda
Sposób przygotowania: Do kubka wrzucamy strąki kardamonu, gwiazdki anyżu i laskę cynamonu. Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzeniu na 5 minut. Napar równie smaczny, co szybki w przygotowaniu.
Więcej przepisów w książce: