Składniki:
100 ml śmietany 36%,
400 g gorzkiej czekolady,
1 garść owoców kandyzowanych lu suszonych,
1 łyżka brandy,
50g marmolady malinowej,
2 łyżki masła,
prażone migdały lub orzechy lub wiórki kokosowe lub kakao (do wyboru jako posypka)
Owoce kandyzowane lub suszone namocz we wrzątku.
W misce ActiFry rozpuść czekoladę z masłem. Dodaj marmoladę. Dodaj śmietanę, owoce i brandy. Po wymieszaniu wylej masę na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki, aby masa stężała.
Kiedy masa będzie już zimna pokrój ją na kwadraty. Z każdego kwadratu wytocz kulkę i obtaczaj w dowolnej posypce.
Gorzka czekolada zawiera w swoim składzie wiele prozdrowotnych substancji – między innymi antyoksydanty i polifenole (w tabliczce czekolady jest ich dwa razy więcej niż w lampce czerwonego wina).
Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal