1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Sachertorte

Sachertorte

Utworzony w 1832 roku, Sachertorte to prawdopodobnie najbardziej znane ciasto czekoladowe w dzisiejszych czasach.

Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele wiedział o wpływie, jaki wywoła na miłośników czekolady na całym świecie. Przepis na oryginalny tort Sacher jest dobrze strzeżoną tajemnicą, który posiada cukiernia .

Składniki:
150 g masła, 150 g cukru, 150 g czekolady, 8 jaj, oddzielone od żółtek, 120 g mąki, masło, sucha bułka tarta, dżem morelowy

Polewa czekoladowa: 
150 g czekolady, 1 łyżka oleju, 200 g cukru, ½ szklanki wody

Przygotowanie:
Ubić masło z połową przygotowanego cukru oraz z roztopioną czekoladą, dodając żółtka po jednym, aż do uzyskania gęstej piany. Posypać mąką. Ubić białka i pozostały cukier na sztywną pianę. Następnie dodać pianę do wcześniej przygotowanej piany. Dodawać ostrożnie i lekko pomieszać. Wlać ciasto do tortownicy, wcześniej posmarowanej masłem i bułką tartą i piec w temperaturze 180 ° C przez około godzinę.

Aby schłodzić ciasto, obrócić je do góry nogami przykładając talerz. Włożyć do lodówki po wystygnięciu. Przed włożeniem do lodówki, rozprowadzić po powierzchni dżem morelowy i polać polewą czekoladową. Sachertorte można również podawać z bitą śmietaną.

Polewa czekoladowa:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać z olejem. W garnku wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia. Ochłodzony roztwór z cukru dodać do roztopionej czekolady, mieszać aż do uzyskania gładkiej mieszanki.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze