1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Więcej roślin w kuchni! Łyk inspiracji od Grzegorza Łapanowskiego

Więcej roślin w kuchni! Łyk inspiracji od Grzegorza Łapanowskiego

Zastanawiasz się, jak połączyć miłość do pysznego jedzenia ze zdrowym stylem życia? Dieta fleksitariańska to idealne rozwiązanie! To sposób odżywiania oparty głównie na warzywach i roślinnych składnikach, ale bez całkowitego rezygnowania z mięsa czy ryb. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i entuzjasta zdrowego żywienia, dzieli się swoimi doświadczeniami i inspirującymi przepisami, które przekonają Cię, że taki sposób odżywiania jest nie tylko prosty, ale i wyjątkowo smaczny.

W swoich przepisach Grzegorz Łapanowski chętnie sięga po warzywa i sezonowe owoce, a także zachęca do diety fleksitariańskiej. A jak odżywia się na co dzień? – Moje upodobania zmieniają się w czasie. Niedawno przekroczyłem 40 lat, a będąc ojcem i mężem, bardziej niż kiedykolwiek czuję, że moje zdrowie jest ważne, nie tylko dla mnie, ale również dla moich bliskich. Dla nich żyję. Dieta fleksitariańska – czyli inaczej tzw. elastyczny wegetarianizm wydaje mi się być jednym z najlepszych wyborów dla tych, którzy lubią jeść smacznie, a przede wszystkim zdrowo. Na co dzień z żoną staramy się, by w naszej diecie było jak najwięcej warzyw i owoców oraz białka pochodzenia roślinnego. Choć jako kucharz i… smakosz lubię ryby, owoce morza i mięso, dziś staram się po nie sięgać rzadziej niż kiedyś.

Grzegorz Łapanowski nie tylko proponuje nam przepyszne przepisy, ale także prowadzi własne studio kulinarne, znajdujące się w gospodarstwie jego teściów. Uprawiane tam warzywa, takie jak kolorowe buraki, marchewki, kalafiory czy brokuły, są podstawą wielu dań przygotowywanych na miejscu. Łapanowski wierzy i edukuje otoczenie, że dobrej jakości składniki są gwarancją smaku i wartości odżywczych.

Grzegorz Łapanowski zwraca również uwagę na rosnącą popularność roślinnych alternatyw dla nabiału. Produkty takie jak roślinne napoje i alternatywy dla jogurtów stały się istotnym elementem jego kuchni. Jako przykład podaje Alpro W Stylu Skyr o smaku mango, czyli roślinną alternatywę dla jogurtu typu skyr, którą łączy z kaszą jaglaną, pieczonymi orzechami i syropem klonowym. Roślinne napoje natomiast znajdują u niego zastosowanie nie tylko jako dodatek do kawy czy napój do ulubionej drożdżówki, ale także jako składnik sosów i zup.

Kucharz, pasjonat i smakosz podzielił się z nami dwoma przykładami inspirujących przepisów, które pokazują, jak w oryginalny sposób wprowadzić roślinne alternatywy do codziennej diety:

Kasza jaglana z roślinną alternatywą dla jogurtu typu skyr, pieczone orzechy laskowe, syrop klonowy, skórka z limonki, werbena cytrynowa

Składniki:

  • 100 g Alpro W Stylu Skyr o smaku mango – roślinna alternatywa dla jogurtu typu skyr
  • 120 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • Garść pieczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 sparzona limonka
  • Kilka listków werbeny cytrynowej

Wykonanie:

W miseczce ułóż kaszę jaglaną oraz Alpro Skyr Style Mango i całość polej syropem klonowym, posyp otartą skórką z limonki, kruszonymi pieczonymi orzechami i listkami werbeny. To idealna opcja na lekkie śniadanie.

*Rada: przed ugotowaniem kaszy dokładnie ją wypłucz!

Alpro W Stylu Skyr naturalny, kolorowe buraki, pieczony jarmuż, fenkuł, pistacje, gravlax

Składniki:

  • 60 g Alpro Skyr Style Naturalny – roślinna alternatywa dla jogurtu typu skyr
  • Kilka pieczonych buraków (optymalnie kolorowych)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 2 łyżki prażonych pistacji
  • 100 g gravlaxa (łososia marynowanego w soli i cukrze, tartych burakach i żarnach kopru włoskiego)
  • 25 g tartego chrzanu
  • Łyżka świeżo posiekanego koperku
  • Sok i skórka z cytryny do smaku
  • Pieprz i sól

Wykonanie:

  1. Alpro Skyr Style Naturalny połącz z tartym chrzanem, koperkiem, solą, pieprzem i skórką z cytryny.
  2. Gravlaxa potnij w plasterki. Buraki pokrój w cząstki i pomieszaj z oliwą, cytryną, solą i pieprzem.
  3. Koper włoski potnij najcieniej jak potrafisz i zalej w misce zimną wodą z sokiem z cytryny.
  4. Na talerzu rozsmaruj sos chrzanowy na nim ułóż łososia, buraki i odcedzony koper włoski.
  5. Całość posyp prażonymi pistacjami. W sam raz na przystawkę w letni dzień!

Artykuł sponsorowany przez markę Alpro

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze