fbpx

Mrożony mus owocowy z gorącą czekoladą

Jest to niezwykle szybki deser. Ważnym jego elementem jest banan, który sprawia, że deser ma kremową konsystencję. Połączenie mrożonych owoców z płynną gorącą czekoladą jest naprawdę
pyszne i zachwycające.

mus:

2 banany

200 g malin

100 g borówek amerykańskich lub jagód

2 łyżki miodu

polewa:

50 g gorzkiej czekolady

2 łyżki wody

 

Owoce zmiksuj z miodem na gładką masę. Przelej do pucharków i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Czekoladę rozpuść na parze z dodatkiem wody i polej nią schłodzony mus.

 

porcja tradycyjnego musu owocowego ma 475 kcal, naszej wersji 245 kcal

 

Przepis pochodzi z książki „Rewolucja na talerzu” Agaty Ziemnickiej i Olgi Kwiecińskiej – Kaplińskiej (Wydawnictwo Literackie)