1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pikantna zupa z groszku

123rf.com
123rf.com
Zbliżająca się wiosna motywuje do zmiany diety na lżejszą i zdrowszą. Zupy to łatwostrawny, a zarazem pożywny posiłek, który bardzo pozytywnie wpływa na nasz metabolizm.

Wiosną możemy postawić na lżejsze posiłki, ale pamiętajmy, aby nadal były pożywne i dostarczały niezbędnej nam energii. Nasza dieta powinna być pełna zdrowych warzyw, przypraw oraz ziół.

Składniki
1 puszka zielonego groszku marki Sandra 0,5 l bulionu warzywnego 1 cebula ½ łyżki kolendry 3 cm świeżego imbiru 1 garść pestek prażonego słonecznika 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili sól i pieprz oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez około 4 minuty cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Następnie dodajemy odcedzony groszek i smażymy kolejne 4 minuty. Po upływie tego czasu wszystkie składniki zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą i pieprzem oraz gotujemy, aż groszek zrobi się miękki, czyli około 10 minut. Gdy zupa lekko ostygnie miksujemy ją na za pomocą blendera. Gotowy krem podajemy z kolendrą i pestkami prażonego słonecznika.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze