1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Przepis na marcepan

Przepis na marcepan

123rf.com
123rf.com
Wapń, potas, fosfor i witamina E zawarte w migdałach sprawiają, że te bakalie powinny znaleźć się w diecie aktywnych osób, dbających o codzienne menu. Dzięki wysokiej zawartości magnezu spożywanie migdałów wspomoże organizm w walce ze zmęczeniem oraz stresem.

W domowej kuchni migdały najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do deserów, zwłaszcza ciast. Nie każdy jednak wie, że uwielbiany przez dzieci marcepan jest zrobiony właśnie z tych orzechów. W prosty i szybki sposób można przygotować go w domu.

Składniki
350 g migdałów łuskanych Bakalland 300 g cukru pudru 50 ml wody 1 łyżeczka olejku migdałowego ewentualnie: 30 ml likieru amaretto albo wody różanej 100 g kakao lub czekolady
Sposób przygotowania
Migdały łuskane możemy sparzyć i obrać ze skórki, bądź prażyć w piekarniku aż skórka zejdzie sama. Jeśli jednak chcemy oszczędzić czas, możemy użyć także migdałów blanszowanych. Następnie migdały blendujemy. Uzyskana masa nie może mieć grudek, równocześnie powinna być lekko klejąca oraz tłusta. Wykładamy ją na blat i posypujemy cukrem pudrem. Podgrzaną wcześniej wodę wraz z olejkiem migdałowym, likierem lub wodą różaną wylewamy na zmielone migdały. Następnie całość mocno zagniatamy, tak długo aż uzyskamy jednolitą, plastyczną masę, którą formujemy w wałek o średnicy ok. 5 cm. Marcepan zawinięty w folię aluminiową możemy przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Wykorzystywać możemy go do ciast i deserów, jako podstawowy składnik lub dekorację. Jeśli jednak mamy ochotę na słodką przekąskę możemy uformować masę w małe kuleczki i obtoczyć je w kakao lub oblać roztopioną czekoladą.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze