fbpx

Sakiewki z kurczaka nadziewane ryżem i żurawiną

Składniki:
4 piersi z kurczaka,
300g ryżu ugotowanego,
50g żurawiny suszonej,
50g siekanych orzechów laskowych,
1 mały pęczek lubczyku,
70g sera pleśniowego lazur,
blanszowany por,
szczypta kminku,
sól i pieprz do smaku

Piersi z kurczaka przetnij płasko wzdłuż, ale nie przecinaj do końca. Rozłóż i rozklep delikatnie tłuczkiem przykrywając mięso folią spożywczą. Żurawinę i siekane orzechy zalej wrzątkiem na 5 minut. Po tym czasie odcedź i wymieszaj z ugotowanym ryżem, lubczykiem i połową pokruszonego sera.

Tak przygotowany farsz nakładaj na rozbite mięso i zepnij wykałaczkami lub zwiąż blanszowanym porem. Przypraw solą i pieprzem.
Ułóż sakiewki w koszyku do parowania i gotuj przez 14minut.

W rondelku, w śmietanie rozpuść resztę sera. Przypraw posiekanym lubczykiem i kminkiem.
Gotowe sakiewki polej sosem. Możesz serwować danie na mieszanych sałatach.
Potrawa bogata w białko, najważniejszy składnika budującego organizm. Dodatkowo, dzięki żurawinie działania oczyszczająco, szczególnie na układ moczowy.

Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal