Lembasy to inaczej elficki chleb, który najczęściej spożywany jest w podróży. Jest on niezwykle sycący, wystarczy jego odrobina, by poczuć się najedzonym. Jeśli zawiniemy go w liście, pozostanie długo świeży.
Mąkę przesiać i wymieszać
z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, dodać miód oraz mleko. Wymieszać, zagnieść ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Wycięte prostokąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w temp. 170 stopni Celsjusza, aż lembasy zaczną nabierać rumieńców – około 10–12 minut.
Składniki
Składniki na 20 lembasów:
400 g mąki orkiszowej
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
80 ml mleka (np. ryżowego)
4 łyżki miodu
garść płatków migdałowych
Czas przygotowania: ok. 25 minut