1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Orkiszowe Lembasy, czyli chleb elfów

Lembasy to inaczej elficki chleb, który najczęściej spożywany jest w podróży. Jest on niezwykle sycący, wystarczy jego odrobina, by poczuć się najedzonym.  Jeśli zawiniemy go w liście, pozostanie długo świeży.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, dodać miód oraz mleko. Wymieszać, zagnieść ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Wycięte prostokąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w temp. 170 stopni Celsjusza, aż lembasy zaczną nabierać rumieńców – około 10–12 minut.

Składniki
Składniki na 20 lembasów:

400 g mąki orkiszowej łyżeczka proszku do pieczenia jajko 80 ml mleka (np. ryżowego) 4 łyżki miodu garść płatków migdałowych

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze