1. Cebulę kroimy w cienkie krążki i smażymy ok. 4 minut na rozgrzanej oliwie na złoto.
2. Równolegle w oddzielnym garnku doprowadzamy do wrzenia cukier, ocet i wodę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Łączymy z cebulą w oliwie.
3. Polędwicę z dorsza dokładnie osuszamy, solimy i panierujemy w rozmąconym jajku oraz mące. Smażymy na złoto na rozgrzanej oliwie. Wkładamy do słoika i zalewamy marynatą. Trzymamy w lodówce.
Składniki
Na 4 porcje:
Dorsz:
200 g polędwicy z dorsza
1 jajo
45 g mąki
2 łyżki oliwy
Marynata:
5 łyżek oliwy
140 g białej cebuli
2 liście laurowe
2 owoce ziela angielskiego
50 ml octu winnego
100 ml wody
50 g cukru
sól
Czas przygotowania: 25 minut + 8 godzin na marynowanie