1. Cebulę kroimy w  cienkie krążki i  smażymy ok. 4 minut na rozgrzanej oliwie na złoto.
2. Równolegle w  oddzielnym garnku doprowadzamy do wrzenia cukier, ocet i wodę razem z  liśćmi laurowymi i  zielem angielskim. Łączymy z  cebulą w  oliwie.
3. Polędwicę z  dorsza dokładnie osuszamy, solimy i  panierujemy w  rozmąconym jajku oraz  mące. Smażymy na złoto na rozgrzanej oliwie. Wkładamy do słoika i  zalewamy marynatą. Trzymamy w  lodówce.
Składniki
Na 4 porcje:
Dorsz:
200 g polędwicy z  dorsza
1 jajo
45 g mąki
2 łyżki oliwy
Marynata:
5 łyżek oliwy
140 g białej cebuli
2 liście laurowe
2 owoce ziela angielskiego
50 ml octu winnego
100 ml wody
50 g cukru
sól
Czas przygotowania: 25 minut + 8 godzin na marynowanie