1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Grzyby – nowe stare superfoods

Spośród odkrytych na Ziemi tysięcy odmian grzybów wyróżnia się 10 najzdrowszych. Mowa o reishi, shiitake (na zdjęciu), maitake, maczużniku chińskim, wrośniaku różnobarwnym, enoki, trzęsaku morszczynowatym oraz bardziej popularnych u nas: boczniaku ostrygowatym i soplówce jeżowatej. (Fot. iStock)
To najstarsze i najbardziej trwałe formy życia na Ziemi. Są tak inne od roślin i zwierząt, że tworzą własne królestwo. Dotychczas naukowcy zbadali jedynie ich niewielką część, co tylko potwierdza ich potęgę. Dziś grzyby, zwłaszcza te lecznicze – bo o nich mowa – mają swoje pięć minut w suplementacji diety i kosmetologii.

W mediach społecznościowych króluje grzybowa latte, coraz więcej producentów tworzy słodycze z dodatkiem grzybów, a nawet popularna od kilku lat kombucha to nic innego jak napój z grzyba herbacianego. I tak poznajemy niezwykłe działanie grzybów, na Wschodzie doskonale znane od tysięcy lat.

Na zdrowie

Grzyby mają szereg niesamowitych właściwości, nieocenionych na przykład w tworzeniu kawy, chleba, czekolady, a także wielu ratujących życie lekarstw. To właśnie po odkryciu antybiotycznych cech niektórych gatunków pleśni należących do rodzaju Penicillium w latach 40. ubiegłego wieku wynaleziono pierwszy antybiotyk, który zapoczątkował zupełnie nowy okres w medycynie. Wraz z rozwojem nauki zaczęto grzyby coraz wnikliwiej badać, odkrywać więcej ich cech i doceniać w wielu, często nieoczywistych dziedzinach.

„Spożywanie grzybów w celu osiągnięcia wymiernych korzyści dla zdrowia, takich jak długowieczność, zwiększenie sił i energii oraz wzmocnienie odporności, ma w Chinach wielowiekową tradycję” – pisze we wstępie do książki „Grzyby lecznicze. Przewodnik po azjatyckich grzybach, które odmładzają ciało, dodają energii i przedłużają życie” dr Mark Hyman, amerykański lekarz rodzinny i specjalista medycyny funkcjonalnej. Według niego naukowcy wykazali dotąd, że niektóre odmiany charakteryzują się właściwościami powstrzymującymi rozwój komórek rakowych, regulującymi poziom estrogenów w organizmie, a także łagodzącymi objawy syndromu chronicznego zmęczenia.

Działanie grzybów na organizm jest więc nieocenione, a wszystko za sprawą imponującego zestawu składników odżywczych, na czele z witaminą D, biotyną, kwasem pantotenowym, selenem, miedzią i ryboflawinami. Grzyby są też nieocenionymi adaptogenami, które są jak tarcza chroniąca przed stresem, bo normują procesy fizjologiczne organizmu oraz zwiększają jego wydolność. Wzmacniają układ odpornościowy, chronią przed chorobami, polepszają kondycję fizyczną i poprawiają samopoczucie, a także normalizują pracę wielu narządów i układów.

Top 10

Spośród odkrytych na Ziemi tysięcy odmian grzybów autor przywołanej książki Tero Isokauppila wyróżnia 10 najzdrowszych; to tzw. grzyby funkcjonalne. Mowa o reishi, shiitake, maitake, maczużniku chińskim, wrośniaku różnobarwnym, enoki, trzęsaku morszczynowatym oraz bardziej popularnych u nas: boczniaku ostrygowatym i soplówce jeżowatej. W tym zestawieniu jest również czaga, czyli czarna huba brzozowa, na którą możemy natknąć się w polskich lasach (jest jednak objęta częściową ochroną i można ją zbierać wyłączenie po uzyskaniu zezwolenia).

Królem grzybów jest reishi, czyli lakownica żółtawa, zwany też lingzhi. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej stosowany jest od co najmniej 2 tys. lat i nazywa się go „eliksirem życia”, ponieważ wspomaga pracę układu immunologicznego. W kosmetologii ceniony jest za właściwości przeciwzmarszczkowe, niwelujące skutki stresu i redukujące stany zapalne.

Na polepszenie koncentracji i pamięci przyda się soplówka jeżowata, a shiitake obniża zły cholesterol we krwi i wspomaga pracę wątroby oraz zapewnia gładką i lśniącą skórę. Z kolei maitake wspiera utrzymanie prawidłowej wagi i poprawę trawienia. A boczniak ostrygowaty, znany u nas przede wszystkim z kuchni, działa relaksująco i poprawia samopoczucie. Poprawia też wygląd skóry.

W grzyby lecznicze najłatwiej i najbezpieczniej zaopatrywać się w sprawdzonych punktach sprzedaży (np. lecznicach medycyny holistycznej) czy serwisach internetowych. Tero Isokauppila podkreśla ponadto, że należy zasięgnąć porady lekarza, szczególnie jeśli przyjmujemy leki na receptę.

W drogerii i na wybiegu

Uznanie wśród kosmetologów zapewnia niektórym odmianom grzybów zawartość mnóstwa przeciwutleniaczy i składników przeciwzapalnych, które mogą wspomagać funkcje przeciwstarzeniowe skóry. Ponadto korygują przebarwienia, a zawarty w nich Beta-glukan poprawia barierę ochronną skóry, co szczególnie liczy się przy cerze wrażliwej. W słoiczkach zamykane są głównie ekstrakty z grzybów shiitake, czaga, reishi, tremella i cordyceps.

Ze świata urody grzyby przeszły także do świata… mody. W zeszłym roku silnie inspirowali się nimi projektanci, tworząc kolekcje naśladujące fakturą i wyglądem najbardziej oryginalne odmiany.

Co więcej, z niektórych grzybów można tworzyć alternatywny do skóry surowiec, z którego powstają wegańskie ubrania i akcesoria.

Polecamy książkę: „Grzyby lecznicze”, tłum. Katarzyna Kmieć-Krzewniak, Wydawnictwo Kobiece.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
Reklama
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze