Podróż za smakiem – czyli z przyprawami dookoła świata!

Przyprawy. To one były celem morskich eskapad do Azji Krzysztofa Kolumba i Johna Cabota. Ich indyjski zapach drażnił nozdrza mieszkańców starożytnej Aleksandrii. To na nich właśnie legendarny król Salomon zbił fortunę, przywożąc je z Dalekiego Wschodu. To po nie tak naprawdę Ferdynand Magellan opłynął po raz pierwszy kulę ziemską, dopływając między innymi do Wysp Korzennych. Są w każdej kuchni, ale skąd tak naprawdę pochodzą i dlaczego kraj ich pochodzenia miał i nadal ma tak duże znaczenie? Zapraszamy Was w bardzo aromatyczną podróż!

W jak tropikalny Wietnam

W każdej niemal kuchni czarny pieprz stanowi podstawę do nadawania potrawom smaku i wyrazistości. Pomimo swej pospolitości jest to przyprawa na wskroś egzotyczna, ponieważ pochodzi z… Azji. Pieprz jest uprawiany w rejonach tropikalnych i subtropikalnych, czyli w rejonach bardzo ciepłych i wilgotnych, m.in. w Wietnamie, który jest znany jako królestwo pieprzu. Pnącza rośliny, z której jest pozyskiwany intensywnie porastają rozległe tereny tego kraju.

 

Obecnie Wietnam jest jednym z największych producentów te przypraw. KNORR w swojej najnowszej kolekcji Monoprzypraw serwuje nam jeden z najlepszych pod względem jakości i smaku pieprz – pochodzący właśnie z Wietnamu, w dwóch wersjach: mielonym oraz ziarnistym. Pieprz czarny mielony z Wietnamu nie ustępuje smakiem i intensywnością aromatu temu w ziarenkach. Do wyboru macie także tradycyjny pieprz czarny ziarnisty, doskonały do zup lub marynat.

 

Z Wietnamu pochodzi też najlepszej jakości cynamon – słodki, pachnący, ciepły i bardzo aromatyczny. Znany był już w średniowiecznej Europie i stosowany w parze z imbirem. Najchętniej używamy go do ciast, owocowych deserów i innych wypieków, ale także jako dodatek do kawy (słynna kawa arabska) czy też herbaty i czekolady.

 

 

 

H jak gorąca Hiszpania


Hiszpania słynie z pięknych plaż, bogatej kultury i tej przyprawy! Do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swoich dalekich wypraw. Chociaż jej historia zaczęła się ponad 2 500 lat temu w Ameryce Południowej, to także Hiszpania jest jej niekwestionowany królestwem. Słodka papryka ma w Hiszpanii dogodne warunki do wzrostu, przez co cechuje ją wyważony smak i intensywny zapach. Trudno wyobrazić sobie dobrą zupę, mięso czy marynatę bez szczypty papryki.

Papryki pochodzące z Hiszpanii charakteryzują się wyjątkowym smakiem, dojrzewając w pełnym słońcu w ciepłym południowym klimacie. Obok papryki słodkiej, jej ostra wersja króluje na stołach niemal całego świata. Rosnąc w ciepłym klimacie staje się wyrazista i aromatyczna, przez co znakomicie podkreśla smak pikantnych potraw. Nazywana „czerwonym złotem”, ostra papryka z Hiszpanii zaskakuje swoją wszechstronnością – pasuje niemal do każdej potrawy, nadając im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Indianie uważali ją za siedlisko boga ognia – i ten ostry smak z pewnością odnajdziecie w ostrej papryce.

T jak orientalna Turcja 

Nazwa „liść laurowy” w języku greckim nawiązuje do mitu o Daphne, którą Gaja zamieniła w drzewo laurowe, czyli wawrzyn. Apollo uznał drzewo laurowe za święte, przez co stało się ono symbolem honoru, chwały i czci. Drzewa laurowe rosnące w ciepłym klimacie Turcji mają doskonałe warunki do wzrostu, dlatego przyprawa ta jest często używana w tamtejszej kuchni. Liść laurowy jest niezwykle uniwersalny i stał się obecnie nieodzownym elementem wielu kuchni całego świata, w tym także polskiej. Liść laurowy z Turcji jest w smaku lekko gorzki i bardzo aromatyczny. Znakomicie odnajdzie się we wszelkiego rodzaju zupach, sosach, gulaszach oraz courts-bouillon (czyli szybko gotowanych wywarach).

Również z Turcji pochodzi oregano, które znajdziecie w serii Monoprzypraw KNORR. W Turcji jest stosowane głównie do podkreślania aromatu mięsa (głównie jagnięcego i baraniego) oraz poprawy smaku potraw grillowanych. W tureckich restauracjach znajdziecie je na stole – obok soli, pieprzu oraz papryki, świetnie łącząc się z ostrymi przyprawami lub potrawami. Oregano jest także powszechne w kuchni palestyńskiej, libańskiej, egipskiej, syryjskiej, portugalskiej, filipińskiej czy łacińskiej.

Intensywny smak Oregano z Turcji (to roślina z rodziny mięty) docenią amatorzy sałatek, potraw z grilla, sosów, pizzy oraz ryb.

K jak malownicza Kanada

Na drugim końcu świata zadomowiła się jedna z najstarszych przypraw świata – gorczyca. Dla starożytnych Greków była podstawą w kuchni, Chińczycy poznali ją natomiast kilka tysięcy lat temu, Rzymianie używali jej do marynat, a według legendy francuski król Ludwik XI nie wyruszał w podróż bez zapasu gorczycy. W małych ziarnach gorczycy tkwi do dzisiaj duża moc. Jej ostry i ognisty wręcz smak zna każdy, kto choć raz próbował musztardy. Najlepszą jakościowo gorczycę uprawiają Kanadyjczycy.

 

Kraj pochodzenia ma znaczenie w przypadku ziół i przypraw. Rośliny uprawiane w optymalnych dla siebie warunkach – dogodnym klimacie i na odpowiednich glebach – odwdzięczają się pełnią smaku oraz intensywnym zapachem. Dzisiaj nie musimy już pokonywać oceanów w poszukiwaniu idealnych ziaren pieprzu czarnego czy przemierzać Azji Mniejszej po szczyptę doskonałego oregano. Jakość przypraw i ziół ma znaczący wpływ na efekty naszych kulinarnych eksperymentów. Sięgając po przyprawy możesz mieć pewność, że w niewielkiej saszetce ukryta jest niezwykła mieszanka smaku, aromatu i intensywnego zapachu, przez co gotowanie może nabrać zupełnie innego, lepszego wymiaru.