1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Innowacyjny sprzęt AGD w ekologicznej kuchni

Lodówki Electrolux zapewniają doskonałe środowisko utrzymujące jakość jedzenia na dłużej. (Fot. materiały partnera)
Lodówki Electrolux zapewniają doskonałe środowisko utrzymujące jakość jedzenia na dłużej. (Fot. materiały partnera)
Ekologiczne rozwiązania w kontekście sprzętów AGD zazwyczaj kojarzą nam się z energooszczędnością i zmniejszeniem zużycia wody. Tymczasem współczesna technologia oferuje dużo więcej – innowacyjne funkcje, które pomagają nam żyć w zgodzie z naturą.

Technologia rządzi współczesnym światem. Ma więc ogromną moc sprawczą i może na wielu polach zaszczepiać w ludziach dobre nawyki – takie, które przyniosą konsekwencje w skali globalnej. Wszyscy dobrze wiemy, że kondycja naszej planety jest bardzo słaba i musimy robić wszystko, by naprawić ją dla przyszłych pokoleń. W tym również może pomóc nam technologia, na przykład poprzez sprzęty elektroniczne, które na co dzień będą nam pomagać żyć możliwie najbardziej ekologicznie. Na szczęście, wielu współczesnych producentów rozumie powagę sytuacji i stara się iść w tym kierunku – zarówno w procesie tworzenia, jak i w końcowym produkcie, którym zachęci potencjalnego użytkownika do dbania o naszą planetę.

Dla marki Electrolux jest bardzo ważna, dlatego wzięła sobie za cel tworzenie bardziej przyjaznych dla środowiska urządzeń gospodarstwa domowego. Opracowała na przykład pierwszą na świecie lodówkę wykonaną z bioplastiku. Bioplastik ma o 80 proc. mniejszy ślad węglowy w porównaniu z konwencjonalnymi tworzywami sztucznymi, co pomaga zmniejszyć ilość odpadów zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz lodówki. Urządzenie jest na razie tylko prototypem, ale pomoże tworzyć i wprowadzać w przyszłości bardziej zrównoważone urządzenia.

Lodówki Electrolux

W ofercie marki możemy jednak już teraz znaleźć , które wprowadzą do naszej kuchni ekologiczne rozwiązania. Innowacyjne lodówki pomogą nam przede wszystkim w ograniczeniu marnowania żywności, największej bolączki naszych czasów i jednego z największych zagrożeń przyszłości Ziemi. Zapewniają bowiem doskonałe środowisko utrzymujące jakość jedzenia na dłużej. Oto pro-środowiskowe funkcje chłodziarek Electrolux.

Wydajniejsze przechowywanie

Świeżość produktów jest najważniejszym wyznacznikiem dobrego jedzenia, a jednocześnie powodem, dla którego wiele produktów ląduje w koszach na śmieci. Często bowiem żywność, którą przechowujemy w lodówce, po kilku dniach nie zachęca już do zjedzenia – więc ją wyrzucamy. Electrolux znalazł na to sposób i wyposażył lodówki w komory NaturaFresh, które przedłużają żywotność produktów. Jak to działa? Komora podzielona jest na dwie niezależne szuflady o różnych poziomach wilgotności. W dolnej szufladzie panuje wyższa wilgotność – idealna do przechowywania owoców i warzyw, aby zachować ich najlepsze właściwości. Natomiast górna szuflada jest przeznaczona do przechowywania mięsa, ryb i drobiu i może utrzymywać temperaturę nawet 0°C. Taki podział gwarantuje idealne warunki do przechowywania produktów, w efekcie czego żywność zachowuje konsystencję i smak zupełnie jak w momencie zakupu.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Co więcej, funkcja Cooling 360° zapewnia stabilną temperaturę i wilgotność w każdym miejscu chłodziarki, aby produkty dłużej zachowywały oryginalny kolor, teksturę i wartości odżywcze. Dodatkowo ściana ze stali szlachetnej szybko stabilizuje jej temperaturę, gdy otwieramy drzwi.

Szuflada, która pomieści wszystko

Częstym problemem w standardowych lodówkach jest zbyt mała szuflada na warzywa i owoce. W lodówkach Electrolux ten problem został całkowicie wyeliminowany za sprawą MaxiBox, dużej szuflady, która umożliwia przechowywanie w chłodziarce nawet największych produktów. Bez problemu zmieszczą się do niej owoce i warzywa o dużym rozmiarze (np. arbuz, melon czy bataty). Szuflada dba też o kondycję produktów, automatycznie optymalizując poziom wilgotności, usuwając nadmiar skroplonej pary wodnej i uwalniając ze specjalnego filtra antyoksydanty. Dzięki temu warzywa dłużej zachowują świeżość i składniki odżywcze.

Nic nie przeoczysz

Otwarty słoik z dżemem, niedopity sok, jogurt po terminie przydatności znaleziony gdzieś w najciemniejszym kącie. Ponad 30 proc. żywności w lodówkach jest wyrzucane z powodu słabej widoczności. Półka SpinView, w którą można wyposażyć lodówki Electrolux, obraca się o 360 stopni, co zapewnia bezproblemowy dostęp do wszystkich składników. Tak proste rozwiązanie znacznie ułatwia robienie listy zakupów i codzienne gotowanie, również z tak zwanych resztek, co w efekcie zapobiega marnowaniu żywności. Bo najważniejszą zasadą ekologicznej kuchni jest po prostu no waste.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze