1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia
  4. >
  5. Mazury i Warmia od kuchni. O niezwykłej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories 2025

Mazury i Warmia od kuchni. O niezwykłej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories 2025

(fot. Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie)
(fot. Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie)
W dniach 10–11 października 2025 roku w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie odbyła się już ósma edycja tego niezwykłego wydarzenia, łączącego kuchnię, naturę i kulturę regionu.

Zainicjowany w 2017 roku przez Hotele SPA Dr Irena Eris projekt Tasty Stories to coś więcej niż kulinarne spotkanie. To podróż po smakach i emocjach, po tradycjach, które tworzą tożsamość regionów, w których znajdują się hotele marki – Krynicy-Zdroju i Wzgórz Dylewskich. Co roku jesienią powracają tu ludzie, dla których jedzenie jest formą sztuki, a gotowanie – sposobem opowiadania o świecie.

(fot. Dr Irena Eris Tasty Stories) (fot. Dr Irena Eris Tasty Stories)

Weekend otworzył piątkowy „festiwal smaków” w Rybakówce, podczas którego można było spotkać lokalnych wytwórców, artystów i rzemieślników – wielu z nich to bohaterowie wcześniejszych edycji wydarzenia. Ich produkty – od domowych serów i miodów po rzemieślnicze chleby i konfitury – stanowiły esencję tego, czym są Tasty Stories: celebracją autentyczności i więzi z miejscem.

Lokalni artyści – bohaterowie tegorocznych Tasty Stories

(fot. Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie) (fot. Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie)

Dawne legendy Warmii zyskały nowe życie dzięki Jarosławowi Gachowi, rodowitemu Warmiakowi i autorowi pierwszego w Polsce komiksu w gwarze warmińskiej – „Jek chłop łabóńdzia za bziołka wziół”, stworzonego we współpracy ze scenarzystą Marcinem Wakarem i lingwistą Edwardem Cyfusem. Projekt przerodził się w cykl „Legendy Warmińskie”, za który autorzy otrzymali nagrodę „Talent Roku” Fundacji Środowisk Twórczych, a jego najnowsze dzieło, „Tkanina”, przenosi współczesnego nastolatka w świat warmińskiej baśni.

Zupełnie innym językiem sztuki mówi Rafał Szulc, tworzący przestrzenne rzeźby z odzyskanych elementów maszyn rolniczych czy stalowych prętów – nadaje im nowe życie, łącząc w swoich metalowych kompozycjach przeszłość z teraźniejszością. Z kolei Anna Wojszel, malarka z Warmii, znana jest z artystycznego upiększania przystanków autobusowych – jej barwne murale inspirowane lokalną przyrodą zamieniły ponad pięćdziesiąt takich miejsc w małe galerie pod gołym niebem.

Cztery osobowości, jeden stół

Kulminacyjnym punktem wydarzenia była sobotnia kolacja degustacyjna w Gospodzie Sielanka, przygotowana przez duet gospodarzy projektu – Agnieszkę Wilbrandt, szefową kuchni restauracji Oranżeria, oraz Sławomira Kwaśniewskiego, szefa Restauracji Romantyczna. Towarzyszyli im zaproszeni goście – Patryk Dziamski i Wojciech Bartczak, uznani kucharze. Tego wieczoru cała czwórka stworzyła menu, które zachwycało złożonością i lekkością jednocześnie. Lokalne składniki – w tym jesiotr, świeże zioła, grzyby – zyskały nowe oblicze. Każdemu daniu towarzyszyło odpowiednio dobrane wino, a opowieści sommeliera wprowadzały uczestników w świat harmonii smaku i natury.

Dr Irena Eris Tasty Stories to projekt, który w naturalny sposób wpisuje się w filozofię marki – łączenia piękna z autentycznością, luksusu z lokalnością. To spotkania ludzi, dla których jakość ma znaczenie, a prawdziwe doświadczenie zaczyna się tam, gdzie kończy się pośpiech.

Każda edycja to nowe historie, nowi bohaterowie i nowe inspiracje, ale duch pozostaje ten sam – smakować życie w rytmie natury, z szacunkiem dla jej darów i dla ludzi, którzy potrafią wydobyć z nich to, co najpiękniejsze.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email