fbpx

Nowy system znakowania żywności – zdrowy wybór

Nasze zdrowie zależy od codziennych wyborów zakupowych. (Fot. iStock)

Im prościej, tym lepiej. Tym hasłem kierują się twórcy systemów znakowania żywności, które ułatwiają konsumentom wybór produktów żywnościowych służących zdrowiu.

Wypracowanie dobrych nawyków żywieniowych to podstawa zdrowej diety i profilaktyki zdrowotnej. Jednym z ważniejszych kroków na drodze do zdrowia i smukłej sylwetki, a także zapobiegania chorobom dietozależnym jest umiejętny wybór produktów spożywczych w sklepach.

Skład pod lupą

Od 2011 wszyscy producenci żywności, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1169/2011, są prawnie zobowiązani do zamieszczania na opakowaniach informacji o składzie produktów w sposób jasny i przystępny dla konsumenta. Niestety wielu kupujących ma trudności z rozszyfrowaniem ich – studiowanie zapisanych małym drukiem etykiet to wyższa szkoła jazdy. Polec na niej mogą nie tylko osoby, dla których takie pojęcia jak nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe to czarna magia, ale również te, które zapomniały wziąć z domu okularów. Co więcej, zamieszczone na etykietach informacje nie dają jasności, czy produkt jest korzystny dla zdrowia, czy też lepiej spożywać go okazjonalnie. Cóż nam po informacji ile gram węglowodanów zawiera kubeczek jogurtu, jeśli i tak trzeba dokonać dość skomplikowanej operacji przeliczania na porcje i porównywania do naszego dziennego zapotrzebowania na cukier. Mało kto takiej kalkulacji dokonuje.
Eksperci twierdzą również, że konsumenci, zamiast wczytywać się w zawiłą listę składników, szukają informacji o cenie i promocji, a te najczęściej podaje się właśnie w sposób jasny i przystępny: zazwyczaj na czerwono, wytłuszczonym drukiem. Kierując się wyłącznie kryterium niskiej ceny, nie zwracamy często uwagi na wartość odżywczą produktów, które wkładamy do koszyka. Być może również z tego powodu epidemia otyłości na świecie rośnie.

Od A do E

Aby wesprzeć konsumentów w podejmowaniu dobrych decyzji zakupowych w wielu krajach (m.in.: we Francji, w Hiszpanii, w Holandii, w Belgii, w Szwajcarii, w Niemczech, a także na naszym rynku) wprowadzono system znakowania żywności, który informuje o wartości żywieniowej produktu w diecie.

System Nutri-Score spotkał się z uznaniem WHO Europe, która uznała go za ważny element strategii walki z chorobami dietozależnymi.

Nutri-Score został opracowany we Francji przez zespół naukowców specjalizujących się w epidemiologii żywieniowej. System interpretuje informacje zawarte na etykiecie i przedstawia je w prosty, czytelny i intuicyjny sposób, stosując skalę barw (od zielonej do czerwonej) i liter (od A do E). W ocenie Nutri-Score uwzględnia się zarówno wartościowe składniki, jak i te, które należy ograniczać.
Produkty spożywcze oznaczone kolorem zielonym to artykuły o wysokiej wartości odżywczej. Na czerwono oznakowano zaś te, których spożycie należy w codziennej diecie ograniczać zawierające większe ilości cukru, soli, czy tłuszczów nasyconych

Popyt kształtuje podaż

Moda na zdrowy styl życia nie jest chwilowym kaprysem, coraz więcej osób na świecie dostrzega konieczność dbania o zdrowie i kondycję, a te w dużej mierze zależą od codziennych decyzji zakupowych w zwykłym spożywczaku. Dzięki dodatkowemu prostemu systemowi znakowania produktów, konsumentom łatwiej nie tylko meandrować między półkami w sklepie, ale również dokonywać dobrych wyborów, o dalekosiężnych, bo mających wpływ na ich zdrowie i długość życia, skutkach.
Popyt na wartościowe produkty dostrzegają producenci żywności, nie bez powodu proponując konsumentom coraz większy wybór produktów ekologicznych.
Twórcy systemu Nutri-Score uważają, że czytelne oznaczenie produktów, wpływające na decyzje zakupowe konsumentów, może skłonić producentów żywności do opracowywania receptur produktów o lepszym profilu odżywczym.