Pieczone ziemniaki wbrew pozorom można przygotować na wiele różnych sposobów. Poszukaliśmy ich specjalnie dla Ciebie! Wszystkie najlepsze pomysły na dania z pieczonych ziemniaków znajdziesz poniżej.
Pieczone ziemniaki w mundurkach czy bez?
Oczywiście odpowiedź na to pytanie jest uzależniona przede wszystkim od tego, co preferujemy, ale
istnieje szereg pomysłów na , zarówno ze skórką, jak i też bez niej. Można je przyrządzić w całości, w ćwiartkach, z farszem, z przyprawami lub bez nich. Wariacji na ten temat jest mnóstwo, więc w tej dziedzinie praktycznie wszystkie chwyty są dozwolone - według uznania i naszych indywidualnych preferencji.
Pieczone ziemniaki faszerowane serem feta!
Czego potrzebujesz do ich wykonania?
- 6 dużych ziemniaków,
- 1 opakowanie serka feta,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 ząbek czosnku,
- opcjonalnie 100 g boczku wędzonego.
Jak wygląda proces przygotowania?
Na wstępie
ziemniaki należy wyszorować i gotować w łupinach ok. 20 minut, kolejno przeciąć je na pół, wydrążyć środki, a wyjętą masę przełożyć do miski.
Jeśli zdecydujemy się dodać do ziemniaków boczek, kroimy go w kostkę i mieszamy kolejno z masą z ziemniaków, rozdrobnionym serem feta, posiekanym szczypiorkiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Następnie dodajemy do całości ok. 3 łyżki jogurtu. Tak przygotowaną masę nakładamy do wydrążonych wcześniej łódek i zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut. W sezonie grillowym można je zapiec również na grillu. Najlepiej smakują serwowane z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Nacinane pieczone ziemniaki w całości!
Do wykonania ziemniaków w takiej postaci potrzebujemy:
- 6 dużych ziemniaków,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz,
- 1 ząbek czosnku,
- pół cebuli,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- szczyptę oregano,
- 1 łyżeczkę papryki w proszku,
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
- zmielony kminek.
Jak się do tego zabrać? Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, a następnie umyj oraz osuszyć ziemniaki. Ponacinaj je na całej ich długości w cienkie plasterki.
Posmaruj blachę piekarnika odrobiną oleju i układaj na niej ziemniaki. Przy użyciu noża rozchyl plasterki i polewaj je odrobiną oliwy. Całość przykryj aluminiową folią i piecz ok. 45 minut.
W tym czasie przygotuj zioła. Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie połącz je ze sobą. Oddzielnie wymieszaj także natkę pietruszki z bazylią i oregano, natomiast paprykę z pieprzem i kminkiem.
Po upływie 45 minut zdejmij folię i piecz ziemniaki jeszcze przez ok. 15 minut. Następnie posyp ziołami i zapiecz przez kolejne 15.
Jak widać na bardzo dobre pieczone ziemniaczki trzeba trochę poczekać, ale ich smak i kunszt nam to wynagradza. Wbrew pozorom ziemniaki mogą stanowić wykwintne danie. Nie czekaj i przygotuj je we własnej kuchni!