Potrzebne składniki:
450 gramów mąki pszennej,
42 gramy świeżych drożdży (albo 1, 5 paczki suchych),
300-350 ml letniej maślanki,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
50 gramów siemienia lnianego,
2 łyżki nasion sezamu,
50 gramów ziarna słonecznika,
1 łyżeczka kminku,
1 łyżeczka grubo zmielonego kardamonu,
Masło/margaryna do posmarowania blachy do pieczenia,
Nasiona kardamonu do udekorowania chleba
Do dużej misy wsypać mąkę a na środku zrobić dziurkę. Pokruszyć drożdże i wlać maślankę. Widelcem wymieszać całość aż do uzyskania jednolitej masy. Przykryć i odstawić na 20 minut. Dodać sól, siemię lniane, nasiona sezamu, ziarno słonecznika, kminek zwyczajny, kolendrę i zagniatać do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji ciasta. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i pozostawić aż ciasto wyrośnie, około 45-60 minut. Ponownie dobrze zagnieść ciasto. Uformować kształt bochenka, posypać zbożami i włożyć do formy albo na drewnianą deskę piekarską. Ostrzem noża wykonać kilka ukośnych cięć w poprzek chleba, lekko spryskać wodą i przybrać odrobiną nasion kardamonu. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 200OC. Umieszczenie małego rondelka z wodą na spodzie piekarnika zapewni wilgoć podczas pieczenia. Piec 40-45 minut do momentu gdy przy ostukiwaniu bochenka od spodu usłyszymy głuchy odgłos. Jeśli pragniemy uzyskać efekt kruchej skórki chlebowej, należy co dziesięć minut szybko zraszać wodą boki piekarnika a także chleb. Więcej informacji na: