1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Wielkanocna babka herbaciana

Wielkanocna babka herbaciana

123rf.com
Babka herbaciana to dobry pomysł na wielkanocne ciasto. Prosty sposób gwarantuje sukces nawet dla osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni.

Wielkanoc już za kilka dni. Podczas tych wyjątkowych świąt chcemy ugościć bliskich pysznymi wypiekami. Oto prosty przepis na babkę.

Składniki
1,5 filiżanki zaparzonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London 260 g mąki pszennej 90 g margaryny 100 g białego cukru w kryształkach 2 żółtka garść migdałów w płatkach garść rodzynek sułtańskich ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 kropli aromatu cytrynowego 1 łyżeczka startej skórki cytryny szczypta soli

Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka wody sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania
Zaparzyć napar z herbaty. Następnie namoczyć w nim rodzynki, cały czas podgrzewając. Wyjąć i odsączyć bakalie, a herbatę odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem i z żółtkami oraz aromatem cytrynowym i skórką. Do utartej masy powoli dodawać przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, sukcesywnie dolewając chłodny napar herbaciany. Kiedy masa będzie jednolita, należy dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz migdały w płatkach. Masę przelać do foremki, która wcześniej została delikatnie natłuszczona i posypana bułką tartą. Babkę należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odstawić ją do ostygnięcia i przejść do przygotowania lukru. Cukier puder przesiać przez sitko i dodać do niego wyciśnięty sok z połówki cytryny i wodę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Herbacianą babkę polać lukrem i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze