Babka herbaciana to dobry pomysł na wielkanocne ciasto. Prosty sposób gwarantuje sukces nawet dla osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Wielkanoc już za kilka dni. Podczas tych wyjątkowych świąt chcemy ugościć bliskich pysznymi wypiekami. Oto prosty przepis na babkę.
Składniki
1,5 filiżanki zaparzonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
260 g mąki pszennej
90 g margaryny
100 g białego cukru w kryształkach
2 żółtka
garść migdałów w płatkach
garść rodzynek sułtańskich
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 kropli aromatu cytrynowego
1 łyżeczka startej skórki cytryny
szczypta soli
Składniki na lukier:
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka wody
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Zaparzyć napar z herbaty. Następnie namoczyć w nim rodzynki, cały czas podgrzewając. Wyjąć i odsączyć bakalie, a herbatę odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem i z żółtkami oraz aromatem cytrynowym i skórką. Do utartej masy powoli dodawać przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, sukcesywnie dolewając chłodny napar herbaciany. Kiedy masa będzie jednolita, należy dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz migdały w płatkach. Masę przelać do foremki, która wcześniej została delikatnie natłuszczona i posypana bułką tartą. Babkę należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odstawić ją do ostygnięcia i przejść do przygotowania lukru. Cukier puder przesiać przez sitko i dodać do niego wyciśnięty sok z połówki cytryny i wodę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Herbacianą babkę polać lukrem i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!