Nie lubię zup! Perspektywa spędzenia kilku tygodni wyłącznie na jedzeniu w płynie nie zachęciła mnie... W końcu się przełamałam. Już po pierwszym dniu zrobiło mi się ciepło. Po trzecim poczułam przypływ sił i w końcu zaczęłam tracić nadmiar wody (a wraz z nim dodatkowe kilogramy). Poprawił mi się metabolizm. To doświadczenie zmieniło moje nastawienie do zup. Doceniłam je, a co najważniejsze - polubiłam - mówi Karolina Szaciłło.
Kluczem do dobrego nawodnienia, a tym samym oczyszczenia organizmu jest utrzymanie równowagi sodowo-potasowej. Odpowiednio przyrządzona, lekko słona zupa lub wywar jest więc jedną z najlepszych metod na dostarczenie wody i pozbycie się obrzęków (często wynikających właśnie z odwodnienia). Umiarkowana ilość nierafinowanej soli nasyca sodem, a warzywa cennym potasem. Zupa nie tylko dostarczy ci płynu, ale również wartości odżywczych. Zapewni uczucie sytości na dłuższy czas (ma sporą objętość - wypełnia żołądek) i rozgrzeje. Poprawi również metabolizm dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw i ziół.
1. Ajurweda doprecyzowuje godziny jedzenia poszczególnych posiłków. Porannego szejka lub sok staraj się pić między 7.00 a 9.00. Obiad zjadaj w godzinach południowych (od 12.00 do 14.00). Pamiętaj, że jest to najważniejszy posiłek dnia. Kolację w opcji idealnej powinieneś zjeść przed zachodem słońca. Możemy jednak ogólnie przyjąć, że optymalnie między godziną 17.00 a 19.00 i najpóźniej 3 godziny, zanim położysz się spać.
2. Nie pij nawet w trakcie płynnych posiłków. Płyn rozrzedza soki trawienne i gasi tzw. ogień trawienny. Pić powinieneś około 30 minut przed i po posiłku.
3. Wszystkie posiłki przygotuj na świeżo, czyli w dniu, kiedy zamierzasz jeść.
4. Odczeka 2-4 godziny, nim siądziesz do kolejnego posiłku. W tym czasie poprzedni powinien być już całkowicie strawiony.
5. Każdy dzień rozpocznij od 1-2 szklanek ciepłej wody z cytryną i imbirem. Wypij ją od razu po przebudzeniu.
6. Nie przejadaj się, ale również nie kontroluj przesadnie zjadanych porcji, tak abyś w trakcie oczyszczania nie chodził głodny. Uwaga: w trakcie detoksu nie należy podjadać. Jedz tylko trzy razy dziennie o stałej (w miarę możliwości) porze. Jeśli źle się czujesz, cierpisz na bóle głowy lub nudności, możesz pominąć jeden z posiłków. Upewnij się jednak, że pijesz wystarczająco dużo wody.
7. Detoks "w płynie", podobnie jak wszystkie inne metody, szczególnie w przypadku poważnych zaburzeń i przewlekłych chorób, należy skonsultować z lekarzem (prowadzącym lub integracyjnym, czyli łączącym medycynę naturalną z konwencjonalną). Może on również pomóc wybrać najlepszą metodę oczyszczania.
Śniadanie (świeżo wyciskany sok z siemieniem lnianym)
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego
Sposób przygotowania: Sok wyciśnięty z pomarańczy i grejpfruta, tuż przed podaniem, mieszamy ze świeżo mielonym siemieniem lnianym.
fot. Karolina i Maciej Szaciłło
Obiad i kolacja (lekka zupa warzywna z czerwoną soczewicą)
Składniki:
- 1 łyżka masła sklarowanego lub 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 200 g włoszczyzny pokrojonej w kostkę
- 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- około 700 ml wody
- 2 łyżki czerwonej soczewicy
- około 150 g cukinii pokrojonej w plasterki
- 1-2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
Sposób przygotowania: Na tłuszczu pod przykrywką dusimy włoszczyznę. Po około 2-3 minutach dodajemy czosnek i przyprawy. Wlewamy wodę i dodajemy soczewicę. Gotujemy, aż warzywa i soczewica będą miękkie około 20 minut. Dodajemy cukinię i pomidora. Gotujemy jeszcze około 5 minut, aż cukinia zmięknie. Jeśli istnieje potrzeba, dolewamy gorącej wody, aby uzyskać zupę o pożądanej gęstości. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Tuż przed podaniem dodajemy zimnotłoczony wybrany olej.
fot. Karolina i Maciej Szaciłło
Śniadanie (migdał z pomarańczą)
Składniki:
- świeżo wyciśnięty sok z 3 pomarańczy
- 1/4 dojrzałego ananasa (obranego i pokrojonego w dużą kostkę)
- 30 g (garstka) migdałów namoczonych na noc
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego płynu. Wypijamy najlepiej świeżo po zmiksowaniu.
Obiad i kolacja (egipski bulion z komosą)
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 3 liście laurowe
- 2 drobno poszatkowane ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka zmielonych lub utartych w moździerzu nasion kolendry
- 300 g włoszczyzny startej na tarce o grubych oczkach
- około 600 ml wody
- 3 łyżki komosy ryżowej
- 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
- świeżo mielony (najlepiej kolorowy) pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku (około 1 łyżeczki)
- poszatkowana natka pietruszki do przybrania
- 1 łyżka zimnotłczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
Sposób przygotowania: Na oliwie podsmażamy liście laurowe, aż staną się lekko brązowe. Wrzucamy poszatkowany czosnek, a po chwili kolendrę. Dodajemy włoszczyznę. Całość dusimy pod przykryciem około 5 minut. Uważamy, aby nie przypalić. Wlewamy wodę i dodajemy komosę. Gotujemy, aż warzywa i komosa będą miękkie. Jeśli istnieje taka potrzeba, dolewamy gorącej wody, aby uzyskać zupę o pożądanej gęstości. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Podajemy z poszatkowaną natką pietruszki i zimnotłoczonym olejem.
fot. Karolina i Maciej Szaciłło
Śniadanie (mango z gruszką)
Składniki:
- 1 mango
- 1 gruszka
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka nasion chia
- 150 ml wody
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego płynu. Koktajl wypijamy najlepiej od razu po zmiksowaniu.
fot. Karolina i Maciej Szaciłło
Obiad i kolacja (krem z selera)
Składniki:
- 1 łyżka masła sklarowanego lub 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 300 g korzenia selera (obranego i pokrojonego w kostkę)
- 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
- około 600 ml wody
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
- 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
- świezo mielony (najlepiej kolorowy) pieprz do smaku
- odrobina soku z cytryny do smaku
- garść drobno poszatkowanego selera naciowego
- 1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
Sposób przygotowania: Na tłuszczu pod przykrywką dusimy selera około 5 minut. Uważamy, aby go nie przypalić. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i dusimy jeszcze chwilę. Wlewamy wodę. Dodajemy kaszę jaglaną. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Zupę miksujemy ręcznym blenderem. Jeśli istnieje potrzeba, dolewamy gorącej wody, aby uzyskać zupę o pożądanej gęstości. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól, gałkę, pieprz i sok z cytryny. Podajemy z drobno poszatkowanym selerem naciowym i zimnotłoczonym olejem.
fot. Karolina i Maciej Szaciłło
Dzień 4
Śniadanie (marchewkowe pole)
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
Sposób przygotowania: Sok z marchwi wyciskamy w sokowirówce lub w wyciskarce ślimakowej. Przed podaniem dodajemy 1 łyżkę zimnotłoczonego oleju.
fot. Karolina i Maciej Szaciłło
Obiad i kolacja (zupa z papryki i batatów)
Składniki:
- 1 łyżka masła sklarowanego lub 2 łyżki oliwy
- 2 czerwone papryki pokrojone w dość dużą kostkę
- 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
- 1 mały (około 250 g) batat obrany i pokrojony w kostkę
- około 700 ml wody
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
- 1-2 szczypty ostrej papryczki chili w proszku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
Sposób przygotowania: Na tłuszczu dusimy paprykę i czosnek. Pod pokrywką i na średnim ogniu około 10 minut. Uważamy, aby jej nie przypalić. Papryka powinna puścić sok i dusić się, a nie smażyć. Pod koniec duszenia dodajemy batata. Wlewamy wodę i dodajemy kaszę jaglaną. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Papryka ma się trochę rozpadać. Jeśli istnieje potrzeba, dolewamy gorącej wody, aby uzyskać zupę o pożądanej gęstości. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz. Podajemy z zimnotłoczonym olejem.
fot. Karolina i Maciej Szaciłło