600 g ugotowanej kaszy gryczanej lub jaglanej (Możesz ją ugotować w Vita Cousine),
150 g kiełbasy myśliwskiej,
150 g boczku wędzonego,
1 cebula
1 marchew
6 pieczarek
1 garść natki pietruszki
1 garść bazylii
1 ogórek kiszony
50-70 ml piwa jasnego
100 ml śmietany 36%
wywar warzywny
1 łyżka mąki (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Kiełbasę i pieczarki pokrój w talarki lub kosteczkę, a boczek w kosteczkę. Cebulę, ogórka i marchew pokrój w drobną kosteczkę. Zioła posiekaj.
Na małej ilości oleju w ActiFry zacznij podsmażać boczek z cebulą, następnie kiełbasę. Następnie dodaj pieczarki i marchew. Po pięciu minutach smażenia dodaj ogórka i zioła. Podlej piwem i wywarem warzywnym.
Po kolejnych pięciu minutach zabiel śmietaną (możesz zagęścić mąką) i przypraw do smaku.
Kasza z sosem myśliwskim – kasze dzięki swoim właściwościom korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego i zalecane są szczególnie w trakcie przeziębień.
Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal