1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jak smakuje młodość? Przepisy z książki Agnieszki Maciąg

Ryż z soczewicą i warzywami to podstawowe danie joginów. (Fot. Robert Wolański)
Ryż z soczewicą i warzywami to podstawowe danie joginów. (Fot. Robert Wolański)
Zobacz galerię 8 Zdjęć
Agnieszka Maciąg od dawna promuje zdrowy tryb życia i śmiało można powiedzieć, że jest jego znakomitą ambasadorką. W swojej najnowszej  książce „Smak wiecznej młodości” dzieli się z czytelniczkami swoimi ulubionymi przepisami. Oto kilka wybranych dań.

Sattwiczny ryż z soczewicą i warzywami

(dla 4–5 osób): 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 szklanka ryżu basmati, 5 szklanek wody, ½ brokułu lub kalafiora podzielonego na różyczki, 2 średniej wielkości pokrojone marchewki, 2–3 pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory, 1 łyżka masła klarowanego, 2 łyżeczki startego lub drobno posiekanego imbiru, 2 łyżeczki nasion kuminu, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka soku z cytryny, duża garść posiekanej kolendry, sól himalajska lub kłodawska do smaku.

 Ryż z soczewicą i warzywami to podstawowe danie joginów, w tym urodzonego w 1896 roku Swamiego Sivanandy – najstarszego człowieka świata. Ta potrawa odżywia, oczyszcza i wspiera organizm, który w sposób naturalny dąży do długowieczności. A przy okazji jest pyszna! Można powiedzieć, że to optymalne pożywienie dla istoty ludzkiej. (Fot. Robert Wolański) Ryż z soczewicą i warzywami to podstawowe danie joginów, w tym urodzonego w 1896 roku Swamiego Sivanandy – najstarszego człowieka świata. Ta potrawa odżywia, oczyszcza i wspiera organizm, który w sposób naturalny dąży do długowieczności. A przy okazji jest pyszna! Można powiedzieć, że to optymalne pożywienie dla istoty ludzkiej. (Fot. Robert Wolański)

Soczewicę i ryż umyj na sicie i odsącz. W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz, wsyp kumin, a gdy uwolni aromat, dodaj pozostałe przyprawy oraz imbir. Wrzuć pokrojone marchewki, a po chwili różyczki brokułu lub kalafiora. Następnie dodaj ryż i soczewicę. Wymieszaj i przesmażaj przez chwilę, nieustannie mieszając. Dodaj wodę i sól i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj z lekko uchyloną pokrywką przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzuć pomidory. Gotową potrawę dopraw sokiem z cytryny i w razie potrzeby – solą. Całość delikatnie wymieszaj widelcem i posyp posiekaną natką kolendry.

Kolorowa sałata z prażonym sezamem

(dla 1–2 osób):

1 marchewka, ½–1 czerwona papryka, ½–1 niewielka cukinia, 2 garści porwanej na kawałki sałaty rzymskiej, duża garść posiekanej natki pietruszki, lekko prażony sezam do posypania

Dressing: 3–4 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 2 łyżki oliwy extra vergine lub oleju słonecznikowego bio, 2–3 cm startego korzenia imbiru, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

 Nasiona sezamu są niezwykle odżywcze, a kobietom w okresie menopauzy bardzo poleca się je ze względu na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego wapnia. Ta sałatka w szczególny sposób zadba o zdrowie twoich kości. (Fot. Robert Wolański) Nasiona sezamu są niezwykle odżywcze, a kobietom w okresie menopauzy bardzo poleca się je ze względu na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego wapnia. Ta sałatka w szczególny sposób zadba o zdrowie twoich kości. (Fot. Robert Wolański)

Wszystkie warzywa umyj, osusz i pokrój na kawałki wedle uznania (ja zrobiłam z nich warzywne spaghetti). Składniki dressingu zmiksuj w misie blendera. Warzywa umieść w misce, dodaj dressing i całość delikatnie wymieszaj. Posyp z wierzchu sezamem.

Czerwony chłodnik, czyli zdrowe gazpacho

(dla 1–2 osób): 2 szklanki pokrojonych pomidorów bez skórki, 1 czerwona papryka, ½ żółtej papryki, sok z ½ cytryny lub limonki, opcjonalnie 1 mała dymka, opcjonalnie 1 mały ząbek czosnku, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, świeże zioła do podania (np.: szczypiorek, bazylia, oregano, tymianek, kolendra).

 Kolorowe warzywa są pełne cennych przeciwutleniaczy, które pomagają nam przedłużyć młodość poprzez wymiatanie z organizmu wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie chorób. Oczyszczają nas, sycą i wzmacniają. Miseczka takiego gazpacho jest prawdziwą bombą witaminową – a jak smakuje! Najlepiej sięgać po nie latem, kiedy cieszą nas upalne dni. (Fot. Robert Wolański) Kolorowe warzywa są pełne cennych przeciwutleniaczy, które pomagają nam przedłużyć młodość poprzez wymiatanie z organizmu wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie chorób. Oczyszczają nas, sycą i wzmacniają. Miseczka takiego gazpacho jest prawdziwą bombą witaminową – a jak smakuje! Najlepiej sięgać po nie latem, kiedy cieszą nas upalne dni. (Fot. Robert Wolański)

Czerwoną paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Wszystkie składniki z wyjątkiem żółtej papryki umieść w blenderze i zmiksuj. Latem wstaw do lodówki na 10–15 minut. Żółtą paprykę pokrój w drobniutką kostkę. Chłodnik wlej do miseczek, posyp z wierzchu kawałkami żółtej papryki i świeżymi ziołami.

Niebiański mus z mango i malin z jogurtem kokosowym

(dla 2 osób): 1 dojrzałe mango, 1 szklanka malin lub truskawek, 1 szklanka naturalnego jogurtu kokosowego, stewia lub ksylitol do smaku, kilka listków świeżych ziół.

 Dla mnie maliny, mango i jogurt kokosowy to smak raju. Taki mus uwielbia cała moja rodzina, cieszymy się nim w upalne letnie dni. Z dodatkiem świeżych ziół, takich jak mięta, melisa czy werbena, staje się deserem wykwintnym, a jednocześnie zachwycającym w swojej prostocie. (Fot. Robert Wolański) Dla mnie maliny, mango i jogurt kokosowy to smak raju. Taki mus uwielbia cała moja rodzina, cieszymy się nim w upalne letnie dni. Z dodatkiem świeżych ziół, takich jak mięta, melisa czy werbena, staje się deserem wykwintnym, a jednocześnie zachwycającym w swojej prostocie. (Fot. Robert Wolański)

Owoce umyj, oczyść, obierz i zmiksuj w blenderze z jogurtem i substancją słodzącą. Udekoruj listkami świeżej mięty.

Kolorowy omlet ze świeżymi ziołami

(dla 2 osób):  4 jajka od kur z wolnego wybiegu, 1 łyżka mleka roślinnego bez cukru (np. ryżowego), 1 łyżeczka masła klarowanego, świeże zioła: koperek, bazylia, lubczyk, pokrojone pomidorki koktajlowe, kilka ugotowanych zielonych szparagów, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

 Omlet z dodatkiem trzech ziół to moje idealne niedzielne śniadanie. Do tego sałatka z pomidorów z ziołami oraz pyszne guacamole, które wyjadam z miseczki listkami cykorii lub kawałkami świeżej papryki. Po prostu pycha! (Fot. Robert Wolański) Omlet z dodatkiem trzech ziół to moje idealne niedzielne śniadanie. Do tego sałatka z pomidorów z ziołami oraz pyszne guacamole, które wyjadam z miseczki listkami cykorii lub kawałkami świeżej papryki. Po prostu pycha! (Fot. Robert Wolański)

Rozgrzej patelnię i rozpuść masło klarowane. W misce rozkłóć jajka, mleko roślinne, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Miksturę wylej na rozgrzane masło. Na wierzchu ułóż ugotowane szparagi i całość posyp posiekanymi ziołami. Omlet udekoruj pomidorkami koktajlowymi.

Smaż na średnim ogniu tak długo, aż masa jajeczna z wierzchu będzie zupełnie ścięta – możesz użyć w tym celu pokrywki.

Moja cudowna Matcha

Ponieważ matcha jest proszkiem, który słabo rozpuszcza się w wodzie, tradycyjnie używa się specjalnych szczoteczek do ubijania płynu, aby woda i proszek połączyły się w jednolitą całość. Postanowiłam ten rytuał trochę unowocześnić. Mam elektryczny spieniacz do mleka z funkcją stopniowego podgrzewania. Przygotowuję w nim matchę. Wlewam zimną wodę, dodaję wszystkie składniki i po chwili mam wspaniały napój o idealnej temperaturze. Spieniacz nie zagotowuje płynu, tylko go podgrzewa, co jest ważne, ponieważ w zbyt wysokich temperaturach matcha traci cenne właściwości.

SKŁADNIKI: 1 płaska łyżeczka ekologicznej matchy, ¼ łyżeczki ekologicznej mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki mielonego imbiru, opcjonalnie odrobina miodu, ksylitolu lub stewii do posłodzenia, 1 niepełna szklanka wody, szczypta mielonego czarnego pieprzu.

 Dodaję do matchy odrobinę kurkumy i imbiru. To istna bomba zdrowia i młodości!  (Fot. Robert Wolański) Dodaję do matchy odrobinę kurkumy i imbiru. To istna bomba zdrowia i młodości!  (Fot. Robert Wolański)

Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu, ksylitolu lub stewii umieść w spieniaczu. Po podgrzaniu i zmieszaniu przelej płyn do filiżanki i jeśli chcesz, trochę go posłódź.

Przepisy pochodzą z najnowszej książki Agnieszki Maciąg.

 Agnieszka Maciąg \ Agnieszka Maciąg "Smak wiecznej młodości", "Menopauza. Podróż do esencji kobiecości"; Wydawnictwo Otwarte. (Fot. materiały prasowe)

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze