1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jaja szczęśliwe faszerowane awokado i ziołami

fot.Anna Kamińska
fot.Anna Kamińska
Co było pierwsze, to temat klasyk i jak dotąd żaden filozof nie dał sobie z nim rady ... Możemy się spierać, cytować naukowe opracowania, badania i rozważania - na gruncie filozofii problem jajko czy kura jest nierozstrzygnięty. A ważki ten problem staje mi w głowie nie rozwiązany, ilekroć patrzę na stado niosek w znajomym gospodarstwie na łowickiej wsi. 

Kurki chodzą sobie, dziobią coś tam w ziemi, gdaczą i łypią na mnie dziwnymi oczami. Na marginesie to taka kura nie może patrzeć mi prosto w oczy, tylko bokiem jakoś spoziera...Potem wędruje na grzędę i zostawia jajo na sianie. Z tego punktu widzenia wszystko zaczyna się od kury. Ale kura wykluwa się z jaja, więc... koło się zamyka.
Jajo najlepsze od takiej szczęśliwej kury. Napakowane dobrem, co to kura z ziemi wygrzebie ( jada też dżdżownicę!) i wyciągnie z ziaren. Jajo wychodzi białe i żółte. Białe wkoło, żółte w centrum skorupy. I obojętne jak je już zjemy, byle było pysznie i ze świadomością, że od kury szczęśliwej najzdrowsze. Szczęśliwego wielkanocnego jaja!
Składniki
jaja z naturalnego chowu 4 sztuki awokado dojrzałe 1 sztuka olej z awokado 1 łyżka szczypiorek posiekany 1 pęczek mięta posiekana 1 łyżka czosnek niedźwiedzi posiekany 1 łyżka koperek posiekany 1 łyżka kolendra posiekana 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Jaja gotujemy nie dłużej niż 10 minut. Wkładamy do zimnej wody i studzimy.  Miękisz awokado wyjmujemy łyżeczką do miski. Rozdrabniamy je widelcem i wlewamy sok cytrynowy i olej. Dodajemy zioła i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Rozdrabniamy żółtka w osobnej misce i dodajemy do awokado i ziół. Mieszamy na jednolitą masę i wkładamy do „miseczek“ z białka. Dekorujemy ziołami i podajemy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze