Kuchnia blisko natury – przepis na aromatyczne risotto z borowikami i parmezanem

fot. TOK TOK

Risotto z borowikami i parmezanem to pyszne danie, które kusi wyśmienitym smakiem i aromatem. Risotto jest dość proste w przygotowaniu i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Dzięki temu każdy może je przygotować uzyskując wspaniałe danie, które z pewnością podbije podniebienia domowników czy gości. Do przygotowania pysznego risotto potrzebne będą dobrej jakości składniki i odrobina cierpliwości, której wymaga mieszanie ryżu przy przygotowaniu potrawy.

Składniki:

  • 13 g suszonych borowików w plastrach
  • 70 g masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 750 ml bulionu
  • 70 g startego parmezanu
  • kilka gałązek pietruszki i tymianku
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Borowiki zalej szklanką wody i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odsącz grzyby, ale wywar z namaczania zachowaj – przyda się do sosu.
  • Na patelni rozpuść 50 g masła, wrzuć drobno pokrojone szalotki i duś przez 3 min. Dodaj rozgnieciony czosnek i podsmażaj przez kolejne 3 min.
  • Borowiki pokrój w paski i wrzuć na patelnię. Smaż na wolnym ogniu przez 5 min.
  • Dodaj ryż i mieszając, smaż, aż będzie szklisty. Stopniowo podlewaj wywarem.
  • Zmniejsz ogień i mieszaj tak długo, aż ryż wchłonie wywar. Cały czas mieszając, wlej pół szklanki bulionu. Powtarzaj ten proces do czasu, aż ryż będzie al dente.
  • Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 50 g startego parmezanu, 20 g masła, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Przemieszaj.
  • Przed podaniem posyp startym parmezanem i świeżym tymiankiem.

Szef Kuchni Devaldano radzi…

Nie płucz ryżu przed gotowaniem! Zachowana w ten sposób skrobia spowoduje, że ryż stanie się miękki i kleisty, a risotto będzie miało idealną konsystencję.

Więcej grzybowych inspiracji na:
devaldano.pl
www.facebook.com/devaldano