Do 13 listopada można się zgłaszać do NORGE & Food Service Chefs’ Competition – 2011 Śledź Norweski!
NORGE & Food Service Chefs’ Competition – 2011 Śledź Norweski to pierwsza edycja konkursu, którego tematem wiodącym są i będą norweskie ryby i owoce morza. Organizatorzy: Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza – organizacja, której celem jest popularyzacja norweskich ryb na rynkach całego świata. Znak NORGE, którym się posługuje, oznacza kraj pochodzenia ryb – Norwegię Food Service – magazyn redagowany przez specjalistów w zakresie gastronomii i kulinariów, adresowany do wszystkich którzy chcieliby nimi być. Gastronomiczny trend-setter. Ideą jest przeniesienie do Polski najlepszych międzynarodowych wzorców konkursów kulinarnych. NORGE jest jednym ze sponsorów m.in. najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or. NORGE i FOOD SERVICE chce stworzyć konkurs, w którym młodzi kucharze będą mogli spróbować swoich umiejętności pod okiem cenionych szefów kuchni – tych z Polski, którzy praktykowali w renomowanych i kultowych restauracjach na świecie oraz norweskich, należących do światowej czołówki. Tematem pierwszej edycji konkursu jest śledź norweski. Dlaczego? Śledź wbrew pozorom to najbardziej kontrowersyjna ryba. Postrzegany jest jako rdzennie polski, a w prawie 100% jesteśmy uzależnieni od importu. Każdy kucharz chwali się własnym przepisem na danie ze śledzia, a serwuje go coraz rzadziej… W jury zasiądą prawdziwe osobowości: szefowie kuchni – Paweł Oszczyk i Robert Trzópek. Restaurator – Magda Gessler, krytyk kulinarny i smakosz – Maciej Nowak oraz światowa gwiazda – Geir Skeie – kulinarny mistrz świata – zwycięzca konkursu Bocuse d’Or 2009.
Nagrodą główną jest
staż w restauracji prowadzonej przez
Geir’a Skeie w Sandefjord. Zwycięzca konkursu będzie mógł doskonalić swoje umiejętności w jednej z najpopularniejszych restauracji w Norwegii.
Eliminacje do konkursu – 05.10 – 06.11.2011
Finały – 28 i 29.11.2011 Warszawa, Centrum Techniki Kulinarnej DoraM
Zapraszamy! Geir Skeie – zwycięzca konkursu Bocuse d’Or 2009
Paweł Oszczyk – szef kuchni, La Rotisserie, Hotel La Regina Warszawa
Robert Trzópek – szef kuchni, Tamka 43, Warszawa
Magda Gessler – restaurator i osobowość medialna
Maciej Nowak – redaktor naczelny Food Serwis, krytyk kulinarny