1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Święta

Łowicki piernik z marchwi

Piernik z marchwi. (Fot. iStock)
Zanim zaświeci wigilijna gwiazda, upieczmy coś prostego i regionalnego. Może piernik? Świetnie smakuje na deser, do wieczornej filiżanki herbaty lub świątecznego kompotu.

Łowicki piernik z marchwi

  • mąka 500g
  • słodka utarta marchew 3 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • miód gryczany 2 łyżki
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie garść
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wymieszać: mąkę, marchewkę, przyprawy, cukier, miód, proszek do pieczenia i sodę. Wyrobić ciasto, dodać pokrojone orzechy, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki, która wcześniej została posmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Piec około godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy po wbiciu w środkową część ciasta wychodzi suchy. Piernik wyjąć z formy na kratkę i wystudzić.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze