1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Wegańskie crumble jabłkowo - śliwkowe z imbirem i kardamonem

123rf.com
123rf.com

W naczyniu zmieszać suche składniki, dodać olej kokosowy i pastę tahini. Zagnieść. Wydrążone jabłka pokroić na plasterki, śliwki – na ćwiartki. Owoce ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i oprószonym otrębami owsianymi. Posypać kruszonką. Piec ok. 30 min w 180 st. C z termoobiegiem. Po 25 min posypać płatkami migdałów i dwoma łyżkami cukru palmowego. Piec jeszcze 5 minut.

Składniki
Składniki na 8 porcji:

50 g zmielonych orzechów (laskowe oraz migdały) 150 g mąki orkiszowej łyżka otrębów owsianych łyżeczka zmielonego kardamonu 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru łyżeczka cynamonu miąższ z laski wanilii 3 łyżeczki pasty sezamowej tahini 60 ml oleju kokosowego 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki cukru palmowego 3–4 łyżki płatków migdałowych uprażonych na patelni 2 duże jabłka 10–12 śliwek

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze