Kultura kulinarna jest istotnym elementem żydowskiej tożsamości, dlatego Muzeum POLIN od 11 marca pokazuje Żydów właśnie od kuchni, prezentując wystawę „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”. Przybliża ona żydowską kulturę kulinarną w różnych zakątkach świata, a także pokazując charakterystyczne potrawy – ich sposób przyrządzania, pochodzenie i znaczenie.
Kultura kulinarna jako element żydowskiej tożsamości umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś tak bardzo różnorodna.
(Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich)
Wystawa „Od kuchni” ukazuje tę złożoność – prezentuje różnorodność tradycji i dań Żydów żyjących przez stulecia w diasporze. Opowiada o tym, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy i produkty. Przedstawia zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków i produktami, a także współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni. To opowieść zarówno o specyfice żydowskiej kuchni, jak i o tym, dlaczego dziś tak trudno jest zamknąć ją w sztywnych ramach.
(Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich)
Tak zaprezentowana opowieść o żydowskim jedzeniu jest jednocześnie opowieścią o żydowskiej historii i kulturze. – Z naszych talerzy można wyczytać, kim jesteśmy, skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, sąsiedzi, jaki jest nasz styl życia – mówi Tamara Sztyma, współkuratorka wystawy, i dodaje: – Mamy nadzieję, że wystawa nie tylko pozwoli lepiej zrozumieć, czym jest kuchnia żydowska, lecz także przyczyni się do lepszego rozumienia żydowskiej religii, kultury i historii – pokaże je właśnie „od kuchni”.
Opowieść o kuchni żydowskiej zaprezentowana jest w sposób wielogłosowy. Narracji historycznej – zdjęciom, tekstom, obiektom – towarzyszą nagrania wideo z wywiadami z ekspertami kulinarnymi, historykami i osobami, których działania w praktyce wiążą się z żydowską kuchnią.
(Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich)
Wystawa ma też ścieżkę artystyczną – są to cztery instalacje-stoły stworzone przez Annę Królikiewicz, artystkę, dla której jedzenie, kultura kulinarna i jej wielowymiarowość stanowią ważny wątek twórczości. Jej prace w metaforyczny sposób rozwijają główne idee prezentowane w kolejnych częściach ekspozycji: Tradycję, Diasporę, Nowoczesność i Wspomnienia.
Program towarzyszący wystawie „Od kuchni” w marcu jest już dostępny na stronie polin.pl. Znalazły się w nim między innymi oprowadzania kuratorskie, warsztaty kulinarne, spacer z przewodnikiem połączony z degustacją w muzealnej restauracji „Warsze” i wydarzenia dostępne dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami.
(Fot. M. Jaźwiecki, Muzeum Historii Żydów Polskich)
Wystawa dostępna będzie aż do 12 grudnia!