1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Dlaczego kobiety powinny jeść warzywa liściaste?

Dlaczego kobiety powinny jeść warzywa liściaste?

123rf.com
123rf.com
Zielone warzywa liściaste, takie jak kapusta, brukselka, szpinak, rzeżucha, rukola, zawierają duże ilości witamin K, A i C, wapnia, potasu, beta-karotenu, manganu, kwasu foliowego, magnezu i żelaza.

Aż 40-procentowy spadek zachorowań na raka jajnika zanotowano u kobiet, które jadły brokuły i kapustę włoską, w porównaniu z tymi u których spożycie tych warzyw było najniższe. Razem z brukselką warzywa te są najlepszym źródłem kemferolu, czyli organicznego związku chemicznego pochodzenia naturalnego, należącego do flawonoidów. Kemferol chroni również przed chorobami serca.

Szpinak posiada niezwykle wysoką zawartość żelaza, która chroni układ odpornościowy i pomaga wytwarzać energię potrzebną do aktywnego życia. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i w czasie menstruacji. Jednak niedobór żelaza jest jednym z najbardziej powszechnych niedoborów składników odżywczych dla wszystkich kobiet. Powoduje on anemię i niskie zużycie energii na skutek zmniejszenia tlenu dostarczanego do komórek. Żelazo można znaleźć w większości zielonych warzyw liściastych, a także w mango i gorczycy.

Ciemne zielone warzywa jak boćwina, szpinak, wodorosty są również doskonałym źródłem magnezu, który odgrywa znaczącą rolę w wielu kluczowych procesach biologicznych. Minerał ten daje mnóstwo korzyści zdrowotnych, w tym obniża wysokie ciśnienie krwi, wzmacnia układ odpornościowy, kości, pomagają przy bezsenności, relaksuje mięśnie, łagodzi stres i niepokój. Ponadto badania wykazują, że spożywanie produktów bogatych w magnez, zmniejsza nasilenie ataków migreny i zapobiega kolejnym a także pomaga przy nietrzymaniu moczu. Magnez wspomaga także wchłanianie wapnia, przez co odgrywa istotną rolę w zapobieganiu osteoporozie. Również depresja jest związana z niskim poziomem wapnia i magnezu. Wiele liściastych warzyw można wychwalać za wysoki poziom witaminy E, która pomaga zapobiec podczas menopauzie uderzeniom gorąca. Doskonałym źródłem witaminy E jest boćwina, szpinak i jarmuż. Zielone warzywa działają jak naturalne leki moczopędne i są idealne do zwalczania wzdęć.

Szpinak zawiera mnóstwo wapnia, co jest potrzebne do budowy zdrowych kości i zapobiegania utracie masy kostnej po menopauzie. Kobiety, których dieta bogata jest w wapń i witaminę D, są mniej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 i nie doświadczają napięcia przedmiesiączkowego. Wapń nie tylko pomaga budować mocne kości i zęby, ale także odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, skurczach mięśni i regulacji rytmu serca.

Wskazówka: Aby zwiększyć przyswajanie składników odżywczych warzyw liściastych trzeba dodać do nich odrobinę zdrowego tłuszczu.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze