Oryginalna receptura tych smakowitych babeczek o budyniowym nadzieniu i cynamonowej posypce pochodzi z Lizbony. Przepis na pastéis de Belém (bo tak nazywany jest pierwowzór) powstał w XIX w. w klasztorze Hieronimitów i do dziś jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Zna ją tylko cukiernia Pastéis de Belém na Rua de Belém 84 w Lizbonie. Specjalnie dla Was podajemy jeden z prostszych sposobów przygotowania tych babeczek.
Potrzebne składniki:
* 375 g gotowego ciasta francuskiego
* 1 łyżka mąki kukurydzianej
* 275 ml śmietany 36%
* 230 g cukru
* 6 żółtek
* cukier puder
* cynamon
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury180°C.
2. Wykroić z ciasta kółka o średnicy9 cmi wyłożyć wgłębienia w blaszce na 6 mufinek, odcinając nożem nadmiar ciasta.
3. Foremki z ciastem wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać fasolę lub obciążniki ceramiczne i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5 minut. Następnie należy usunąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 5 minut (tak, aby ciasto było lekko wyrośnięte, ale nie zrumienione). Po upieczeniu, odstawić do ostygnięcia.
4. Zmieszać w misce mąkę kukurydzianą z 50 ml śmietany, następnie należy dodać resztę śmietany i lekko ubić.
5. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem, dodać do śmietany i wymieszać trzepaczką.
6. Rozlać masę do podpieczonych foremek z ciasta - do ok. dwóch trzecich wysokości.
7. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut (nadzienie na brzegach powinno nieco urosnąć, a na środku pozostać lekko płynne).
8. Po upieczeniu, odstawić na 5 minut i wyjąć z foremek do ostygnięcia.
9. Na koniec posypujemy babeczki grubą warstwą cynamonu i cukru pudru.
Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć na stronie: oraz na Facebook’u .