1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Materiał partnera

Suszone przekąski w biurze, czyli jak zachować zdrowie, spędzając cały dzień przed komputerem

(Fot. materiały partnera)
Siedząca praca w biurze sprawia, że ochota na podjadanie przychodzi często. Nie oznacza to jednak, że trzeba sięgać po niezdrowe przekąski. W biurowej kuchni bardzo może przydać się suszarka do owoców i warzyw, a także orzechów. Dzięki niej można przygotowywać zdrowe przekąski. Co warto wiedzieć na ten temat i jak zachować zdrowie, spędzając cały dzień przed komputerem?

Suszenie świetnym sposobem na zachowanie trwałości produktów spożywczych i ich wartości odżywczych

Warto sięgać po owoce suszone, gdyż proces suszenia nie powoduje utraty cennych składników odżywczych. Surowe orzechy są pełne wilgoci i przechowywanie ich w tym stanie powoduje, że bardzo szybko może pojawić się pleśń. Dlatego zdecydowanie warto postawić na ich suszenie. Z kolei suszenie owoców przedłuża ich trwałość i pozwala zachować cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Można zdecydować się na suszenie jabłek, bananów, śliwek, a także truskawek czy też owoców leśnych w suszarce. Wyposażenie w takie akcesorium kuchennego biura może świetnie się sprawdzić. Można też postawić na gotowe owoce liofilizowane. Tutaj istotne znaczenie ma to by był to czysty owoc suszony bez dodatku cukru czy słodzików. Wtedy biurowa przekąska jest najzdrowsza. Liofilizacja to proces skomplikowany, którego nie można uzyskać w biurowej kuchni. Choć wynik liofilizacji jest podobny do suszenia, to jednak proces ten znaczącą się różni. W przypadku suszenia na owoce oddziałuje wysoka temperatura, która powoduje odparowanie wody, a jednocześnie pozwala zachować cenne witaminy i mikroelementy. W przypadku liofilizacji używana jest specjalistyczna aparatura, która kosztuje od kilkudziesięciu do nawet kilkuset tysięcy złotych, a także krystalicznie czyste źródło wody. Zatem nie każdy i nie w każdych warunkach może zająć się liofilizacją i należy ten proces powierzyć specjalistycznym firmom. Liofilizacja zachowuje wygląd, smak owoców, a także składniki odżywcze i przeprowadzana jest poprzez suszenie sublimacyjne. Najpierw produkty są odpowiednio zamrażane, a później woda jest odparowywana z pominięciem stanu ciekłego, czyli zachodzi sublimacja lodu.

Jakie przysmaki można przygotować w suszarce?

Ponieważ już wiadomo, że w kuchni biurowej łatwo jest przygotować przekąski w suszarce, to warto wiedzieć po jakie produkty można sięgnąć. Otóż wbrew pozorom wybór jest ogromny. Poza wspomnianymi orzechami i wymienionymi wcześniej owocami w suszarce można suszyć także ziemniaki. W ten sposób mogą powstać chipsy ziemniaczane bez pieczenia czy też smażenia. Zatem znacznie zdrowsze, zawierające cenne składniki odżywcze, przede wszystkim potas, magnez, fosfor, wapń, sód, cynk, żelazo, witaminę C i witaminy z grupy B. Warto pamiętać, że proces suszenia ziemniaków w temperaturze 55 stopni trwa od 10 do 12 godzin. Jeśli do dyspozycji ma się świeże nasiona słonecznika albo dynię, to także warto je wysuszyć. W ten sposób można pozbyć się nadmiaru wody i zapobiec gniciu. W przypadku słonecznika proces suszenia jest dość krótki. Wystarczy 20 minut w temperaturze 50-80 stopni.

Poznaj świetną przekąskę biurową na jesień

Z dyni można wykonać substytut klasycznych chipsów ziemniaczanych i to oczywiście dużo zdrowszy zamiennik. Tutaj sprawdzi się odmiana dyni z pikantnym miąższem. Do przygotowania przekąski biurowej z dyni potrzebować będziesz: 2-kilogramową dynię, łyżkę przypraw do smaku (papryka, czarny pieprz, kminek, kolendra), łyżkę soli, sezamu i 2 litry wody. Dynie należy obrać i pokroić w cienkie medaliony o grubości nie większej niż 3 mm. Do gotującej się, zasolonej wody wrzuć pokrojoną dynię. Następnie zblanszowaną dynię przełóż do zimnej wody. Po minucie wyjmij i rozłóż na ręczniku, a następnie włóż do durszlaka, by odsączyć wodę. Lekko mokre kawałki dyni rozprowadź na suszarce, a następnie posyp przyprawami i sezamem. Susz dyniowe chipsy przez 6 godzin w 60 stopniach. Po tym czasie susz plasterki jeszcze przez 2 godziny w 80 stopniach. Takie chipsy przechowuj w szklanym naczyniu z próżniową pokrywką. Na pewno staną się biurowym hitem.

Warto pamiętać, że suszone owoce są świetnym dodatkiem do jogurtów i płatków i można z nich stworzyć świetne musli. Oczywiście to nie jest ich jedyne zastosowanie. Sprawdzą się jako dodatek do napojów. Zdrowa herbata z dodatkiem konfitury z suszonymi owocami to świetny wybór. Warto pamiętać, że herbata zawiera kofeinę, choć w 100 ml jest jej trzykrotnie mniej niż w kawie. Ma to jednak dobrą stronę, bo można pić ją niemal bez ograniczeń. Siedząc cały dzień przy biurku w pracy można zdrowo się odżywiać, a nawet sięgać po przekąski. Ważne by były zdrowe, a dzięki suszeniu takie można przygotować.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze