Z roku na rok przybywa osób uczulonych na związki zawarte w kosmetykach.
Najbardziej uczulają związki zapachowe, substancje barwiące oraz konserwanty, ale uczulić mogą też substancje naturalne czy też zawarte w podłożach substancji.
Substancje zapachowe
Wzrost uczuleń na substancje zapachowe związany jest ze stosowaniem mieszanek zapachowych w tworzeniu perfum oraz bardzo hojnym dodawaniem substancji zapachowych do wyrobów kosmetycznych. O wiele chętniej kupujemy perfumowane kremy i balsamy, często nie zdając sobie sprawy, że to właśnie ten kuszący zapach jest odpowiedzialny za paskudną wysypkę. Za większość uczuleń na związki zapachowe odpowiedzialny jest balsam peruwiański oraz koktajl zapachowy A .
W skład koktajlu zapachowego wchodzą:eugenol i izoeugenol,alkohol i aldehyd cynamonowy,geraniol, hydroksycytronellal oraz aldehyd alfa-amylo-cynamonowy.
Barwniki kosmetyczne
Za najbardziej uczulające składniki wśród barwników uważa się przede wszystkim para-fenylo-diaminy, para-tolueno-diaminy, hennę oraz para-tolueno-diaminy z grupy amin aromatycznych. Do związków uczulających należą również wodorotlenek i tlenek chromu, siarczek niklu, tlenek ołowiu,sole wapniowe czerwieni litowej czy eozyna zawarta w kosmetykach kolorowych pochodzących z Azji.
Konserwanty
Konserwanty są niezbędne w kosmetykach, ponieważ zapobiegają rozwojowi mikroorganizmów. Bardzo często jednak stosowane powszechnie konserwanty są przyczyną alergii na kosmetyki.
Do najbardziej uczulających konserwantów należą formaldehyd i jego wyzwalacze czyli Germall II, Germall 115, Bronopol. Uczulaczami są rónież powszechnie stosowane parabeny, które w zależności od okolicy stosowania mogą prowadzić od bardzo lekkich do bardzo natężonych zmian skórnych. Kolejnymi uczulaczami są związki, takie jak katon, euxyl,etynelodiamina oraz metriolat powszechnie stosowany w preparatach okulistycznych.
Podłoża uczuleń
Uczulenie na podłoża nie jest zbyt powszechne, ale często występuje u osób zmagających się z
Atopowym Zapaleniem Skóry. Do uczulających podłoży należy lanolina,glikol propylenowy, wosk pszczeli,euceryna,kalafonia.
Właściwości uczulajace posiadają rónież maleinian dikaprylu, surfaktant kokamidopropyl betainy mirystynian izopropylu oraz alkohol izopropylenowy. Co ciekawe, lanolina występująca w podłożach zastosowana u osób zdrowych rzadko wywołuje odczyny alergiczne, natomiast w przypadku AZS jest jednym z najczęstszych uczulaczy.
Składniki pochodzenia roślinnego
Pomimo mody na kosmetyki naturalne i zapewnień producentów o ich bezpieczeństwie, również one często są przyczyną alergii. Do najbardziej uczulających należą ekstrakty rumianku,arniki i nagietka oraz olejki eteryczne takie jak różany, ylangowy,kananga,olejek bergamotowy i olejki cytrusowe.