Składniki
- polędwica wieprzowa,,,,,,,,,
- zimanikai
- cukinia
- szalotka
- czerwone wino
- czosnek
- pieprz
- sół
- kumin
- kurkuma
Sposób przygotowania
Z ziemniaków uformować walce, na patelni usmażyć oba końce dla nabrania kolorów, następnie postawić na głębokiej blaszce, zalać bulionem warzywnym do 1/2 wysokości, posolić, popieprzyć i wstawić na ok. 20 min. do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 st. Polędwicę natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz kurkumą i kuminem, usmażyć na mocnym ogniu z każdej strony i wsadzić do piekarnika obok ziemniaków w oddzielnym naczyniu. Na patelni po smażeniu polędwicy zeszklić pokrojoną dymkę wraz z czosnkiem, zalać czerwonym winem i zredukować, następnie rozprowadzić kawałek zimnego masła, aby sos zagęścić. Cukinie pokroić w grube plastry, skropić oliwą, posolić, popieprzyć i grillować.