1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Poledwica wieprzowa z ziemniaczanym fondatem i grillowaną cukinią

Składniki
  • polędwica wieprzowa,,,,,,,,,
  • zimanikai
  • cukinia
  • szalotka
  • czerwone wino
  • czosnek
  • pieprz
  • sół
  • kumin
  • kurkuma
Sposób przygotowania
Z ziemniaków uformować walce, na patelni usmażyć oba końce dla nabrania kolorów, następnie postawić na głębokiej blaszce, zalać bulionem warzywnym do 1/2 wysokości, posolić, popieprzyć i wstawić na ok. 20 min. do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 st. Polędwicę natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz kurkumą i kuminem, usmażyć na mocnym ogniu z każdej strony i wsadzić do piekarnika obok ziemniaków w oddzielnym naczyniu. Na patelni po smażeniu polędwicy zeszklić pokrojoną dymkę wraz z czosnkiem, zalać czerwonym winem i zredukować, następnie rozprowadzić kawałek zimnego masła, aby sos zagęścić. Cukinie pokroić w grube plastry, skropić oliwą, posolić, popieprzyć i grillować.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze