Kilka składników i pyszne danie gotowe. Mało kto nie lubi pierogów, a ten farsz zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
Ciasto
- 300 g mąki
- żółtko jajka
- 60 ml wody
- szczypta soli
Farsz
- 250 g twarogu koziego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Zagnieść elastyczne ciasto, owinąć je w folię i odłożyć na 30 minut.
Odkrawać po kawałku ciasta (resztę zawijać w folię, aby nie wysychało), cienko wałkować i małą szklanką wykrawać krążki ciasta.
Na środek każdego krążka kłaść łyżeczkę sera i zlepiać brzegi.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku, do czasu aż wypłyną na powierzchnię wody.
Wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na talerze posypane skórką z cytryny.