Sezon truskawkowy w pełni. Łubianki idą w ruch. Gdy świeże truskawki nudzą się kubkom smakowym, przychodzi czas na truskawkowe rozmaitości. Ryż z truskawkami, makaron z truskawkami, kompot z truskawek, koktajl truskawkowy, truskawki z bitą śmietaną, dżemy z truskawek... i oczywiście ciasto. Najlepiej klasyczne!
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 300 g truskawek
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy maślankę, olej i mieszamy, aż składniki się połączą. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy mąkę z proszkiem do masy jajecznej i mieszamy mikserem. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Układamy owoce, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (pieczemy do suchego patyczka). Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Przepis Anny Kamińskiej, autorki bloga kuchennymidrzwiami.pl.