4 porcje, Czas przygotowania: 25 min
Przepis autorstwa Pawła Lorocha
Składniki
Na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ 550),
ok. 150 ml ciepłej wody
szczypta soli
Na farsz:
150 g śliwek kalifornijskich
100 g marcepanu podzielonego na tyle części, ile jest śliwek
Do dekoracji:
prażone płatki migdałów
75 g stopionego masła do polania
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski. Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli. Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto wyrabiać do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na kilkanaście minut żeby „odpoczęło”.
Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok. 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto. Następnie wyciąć niewielkie krążki, nałożyć farsz, czyli śliwkę nadzianą kawałkiem marcepanu. Połączyć krążki ciasta uważając przy tym, żeby farsz nie dostał się między jego brzegi. Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek, przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć.
Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia. Polać masłem, posypać prażonymi płatkami migdałów.