Sprawdzonym pomysłem na zimowy deser jest pieczone jabłko z lodami.
Zimą, gdy na dworze jest zimno i ciemno, szukamy sposobów na polepszenie sobie nastroju, a nic nie poprawia lepiej samopoczucia niż lody. „Przez lata pokutował u nas mit, że jedzenie lodów zimą jest niezdrowe, a to nieprawda, bo różnica temperatur, a co za tym idzie, również wychłodzenia gardła nie jest tak gwałtowna jak w upalny dzień”, tłumaczy Paweł Kwiatkowski, dyrektor ds. rozwoju firmy Pura Vida sp. z o.o.
Składniki
0,5 l lodów „PLOMBIR” Pura Vida
4 jabłka
4 łyżeczki miodu
4 łyżeczki rodzynek
4 łyżeczki cynamonuSposób przygotowania
Jabłka myjemy i ścinamy górę wraz z ogonkiem. Wyjmujemy gniazdko nasienne. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy jabłka, a następnie do każdego dodajemy miód, rodzynki i szczyptę cynamonu. Tak przygotowane owoce pieczemy 25 minut. Po upieczeniu, gorące jabłko przekładamy na talerz. Podajemy z kulką lodów, posypanych cynamonem.