1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pieczone jabłko z lodami

Pieczone jabłko z lodami

123rf.com
123rf.com
Sprawdzonym pomysłem na zimowy deser jest pieczone jabłko z lodami.

Zimą, gdy na dworze jest zimno i ciemno, szukamy sposobów na polepszenie sobie nastroju, a nic nie poprawia lepiej samopoczucia niż lody. „Przez lata pokutował u nas mit, że jedzenie lodów zimą jest niezdrowe, a to nieprawda, bo różnica temperatur, a co za tym idzie, również wychłodzenia gardła nie jest tak gwałtowna jak w upalny dzień”, tłumaczy Paweł Kwiatkowski, dyrektor ds. rozwoju firmy Pura Vida sp. z o.o.

Składniki
0,5 l lodów „PLOMBIR” Pura Vida 4 jabłka 4 łyżeczki miodu 4 łyżeczki rodzynek 4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Jabłka myjemy i ścinamy górę wraz z ogonkiem. Wyjmujemy gniazdko nasienne. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy jabłka, a następnie do każdego dodajemy miód, rodzynki i szczyptę cynamonu. Tak przygotowane owoce pieczemy 25 minut. Po upieczeniu, gorące jabłko przekładamy na talerz. Podajemy z kulką lodów, posypanych cynamonem.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze