1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Zupa grzybowa z orzechami pinii

Zupa grzybowa z orzechami pinii

Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Zupa grzybowa to jedna z tradycyjnych potraw, bez której nie sposób wyobrazić sobie polskiego stołu w wigilijny wieczór. W zależności od regionu ulega różnym modyfikacjom, bo regionalne potrawy to bogactwo smaków i aromatów. 

Każdy z regionów może pochwalić się swoim tradycyjnym przepisem, ale za każdym razem jej podstawą są najlepsze grzyby z polskich lasów zbierane jeszcze jesienią. Dodatkowym urozmaiceniem mogą być np. dodane do zupy orzechy pinii.

Składniki
500 g mrożonych grzybów (podgrzybków lub borowików) 2 łyżki masła 1 cebula 100 ml śmietany kremówki 1 cytryna 70 g orzechów pinii Bakalland szczypiorek sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Grzyby rozmrażamy i odsączamy z nich nadmiar wody. Kroimy na mniejsze kawałki. W garnku podsmażmy na maśle drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy grzyby i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. Do grzybów dodajemy, wcześniej przygotowany bulion warzywny. Gotujemy wszystko jeszcze przez ok. 15 minut, dodajemy śmietanę, sok z cytryny i przyprawiamy.  Na patelni prażymy orzechy pinii, którymi razem z posiekanym szczypiorkiem ozdabiamy gotową zupę. Zupę możemy podać również z makaronem.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze