1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Przepisy na grilla: burger ze śliwkami kalifornijskimi

Przepisy na grilla: burger ze śliwkami kalifornijskimi

California Prune Board
Trudno wyobrazić sobie majówkę bez grilla. W ten sposób można przygotować wiele ciekawych dań - m.in. lubiane burgery. 

Sezon grillowy jest długi - warto mieć w zapasie wiele przepisów, aby biesiadowanie w plenerze nie ograniczyło się do nudnych dań, przygotowywanych z półproduktów. Doskonałą propozycją do osobistej książki kucharskiej jest burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem.

Składniki
60 dkg mięsa wołowego mielonego 8 śliwek kalifornijskich 2 łyżki posiekanej kolendry liście sałaty rzymskiej 4 bułki hamburgerowe

Chutney: 15 dkg śliwek kalifornijskich, 20 dkg świeżych moreli, 1 duża czerwona cebula, 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanego imbiru, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól do smaku

Sposób przygotowania
Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm.

Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmniejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut.  Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia.

Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze