Lato zachwyca pogodą i obfitością. Słońca, kolorów, owoców i warzyw. Codziennie mam ochotę na nowe zakupy. Uwielbiam letnie dni w kuchni. Pomysły przychodzą same, a kulinarne emocje wędrują w górę.
Każdego dnia gotuję co innego. Urozmaicam, dokładam nowe zioło lub owoc.
Czasami wrzucam do garnka wszystkiego po trochu. Bo chciałoby się wiele na raz na jednym talerzu!
Składniki
młode ziemniaki 3
młode marchewki 3
młody bób 100 g
botwinka 1 pęczek
młody por 1
ryż 50 g
zioła: mięta, estragon, natka pietruszki
woda 600 ml
1 łyżka klarowanego masła
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Bób gotujemy 5 minut na parze i obieramy z łupin - kiedy przestygnie. Por kroimy na plasterki. Ryż gotujemy al dente. Ziemniaki, marchewki i botwinkę dokładnie myjemy. Kroimy na kawałki. Na patelnię przekładamy masło, dodajemy plasterki pora i podsmażamy. Dodajemy pozostałe warzywa i blanszujemy je. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy z solą. Dodajemy warzywa, ryż i bób. Gotujemy razem 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy ziołami.