Ciecierzyca wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega anemii oraz bobik, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Wśród nich znajdziemy również fasolę, soczewicę, soję oraz groch. To nie tylko zdrowe, ale i smaczne produkty, z których można przygotować wspaniałe dania.
Makaron z ciecierzycą i pomidorami
Składniki:
- 1 opakowanie cieciorki marki Jasmeen
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 400 g makaronu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- ½ łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- szczypta czerwonej papryki słodkiej
- szczypta świeżego tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i dodajemy curry, słodką paprykę oraz szczyptę pieprzu. Dorzucamy pomidory z puszki, całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę i gotowy makaron. Doprawiamy tymiankiem oraz solą i mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, a przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.