Smoothie – płynna przekąska z powodzeniem może zastąpić jeden z posiłków w ciągu dnia (podwieczorek, drugie śniadanie). Therese Elgquist, autorka książki „Zdrowe zielone proteiny”, podpowiada, jak przyrządzić wegańskie koktajle tak, aby były bogate w wartości odżywcze.
Z każdego podanego przepisu otrzymamy dwie duże szklanki napoju.
Szybkie do zmiksowania, pożywne smoothie. Wymaga wcześniejszych przygotowań, ponieważ grykę należy moczyć przez całą noc albo przynajmniej przez osiem godzin. Dzięki temu smoothie będzie można przyrządzić w ciągu kilku minut. Spróbuj też zmniejszyć ilość napoju roślinnego i zmiksować szybie smoothie na śniadanie. Udekoruj je owocami, granolą, owocami leśnymi i ewentualnie masłem orzechowym.
Składniki
- 100 ml suszonej gryki (w całości)
- 500 ml wody
- 1 łyżka niefiltrowanego octu z cydru jabłkowego
- 1 szczypta soli
- 1 okrojony koper włoski
- 1 ekologiczne kiwi
- 1 awokado
- 1 zielony banan ekologiczny (w plastrach)
- 2 garście liści szpinaku
- 400 ml niesłodzonego napoju roślinnego
Sposób przygotowania
Namocz grykę w wodzie, occie i szczypcie soli, zostaw na noc lub przynajmniej na 8 godzin; odlej wodę i opłucz, aby pozbyć się zewnętrznej błonki. Odkrój bulwę kopru, resztę pokrój na małe kawałki; obierz kiwi i odkrój jego końce, ale zachowaj skórkę (jeśli jest to kiwi ekologiczne). Zmiksuj wszystkie składniki w mikserze o dużej mocy albo w robocie kuchennym aż do uzyskania jednolitego smoothie.
(Fot. Fanny Hansson)
Takie smoothie, które trochę przypomina shake’a, jest idealne w sytuacji, gdy ktoś nabierze nagłej ochoty na coś słodkiego lub gdy przeciąga się weekendowy brunch. Pomysł na taki napój przyszedł mi do głowy w pewnej kawiarni w indyjskiej dżungli, gdy podczas pysznego brunchu popijałam coś o podobnym smaku. Żeby przygotować takie smoothie szybciej, można wykorzystać gotowe masło orzechowe – bez cukru, najlepiej ekologiczne.
Składniki
- 2 zielone, pokrojone na plastry, ekologiczne, mrożone banany
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki obranych ziaren siemienia konopnego
- 50 ml surowego kakao
- 2 świeże, wydrylowane daktyle
- 500 ml niesłodzonego napoju owsianego
- szczypta nieoczyszczonej soli morskiej albo kamiennej
Do przybrania
- łuskane ziarna siemienia konopnego
Sposób przygotowania
Zmiksuj wszystkie składniki w mikserze o dużej mocy albo w zwykłym mikserze, aż uzyskasz jednolite smoothie. Rozcieńcz większą ilością płynu, jeśli trzeba.
(Fot. Fanny Hansson)
Kremowe smoothie ze zbalansowaną ilością buraka i słodkich owoców leśnych. Nadaje się zarówno na pierwsze śniadanie, jak i dodatkowy posiłek w ciągu dnia. Możesz zmniejszyć ilość napoju roślinnego, jeśli wolisz je podać na talerzu, udekorować tym, co akurat masz, i jeść łyżką. Chcesz, żeby smoothie było jeszcze bardziej pożywne? Dodaj 100 ml namoczonej gryki.
Składniki
- 2 średniej wielkości buraki
- 1 awokado
- 300 ml mieszanych mrożonych owoców leśnych, np. malin i jagód
- 200 ml siekanego jarmużu
- 2 łyżki łuskanego siemienia konopnego
- 500 ml napoju migdałowego
- 10 świeżych listków mięty
Sposób przygotowania
Buraki dokładnie obierz, a potem odetnij ich końcówki. Zmiksuj wszystkie składniki w mikserze o dużej mocy (jeśli używasz zwykłego miksera albo robota kuchennego, dobrze byłoby najpierw utrzeć buraki na drobno), aż nabiorą kremowej konsystencji. Rozlej do szklanek.