AUTOR: ANDRZEJ LEJMAN, składniki:
• Oliwa z oliwek – 50 ml
• Wątróbka drobiowa – 200 g
• Jaja – 4 szt
• Masło – 50 g
• Cebula szalotka – 40 g
• Tymianek – 1 gałązka
• Rozmaryn – 1 gałązka
• Brandy – 20 ml
• Porto białe – 100 ml
• Białe wino – 100 ml
• Cukier puder, sól i pieprz
do smaku
Wątróbki namocz na noc w mleku. Szalotkę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj posiekane zioła – tymianek i rozmaryn. Dodaj brandy i podpal. Kiedy alkohol się wypali dodaj Porto i białe wino. Odparuj. Wrzuć oczyszczone wątróbki i gotuj do ścięcia. Pod koniec dodaj masło. Wystudź. Dodaj jajka i zmiksuj dokładnie w blenderze. Następnie powstałą masę przetrzyj przez sito i dopraw do smaku. Przelej do foremek. Gotuj w kąpieli wodnej 110 C przez 30 min – by przygotować kąpiel należy foremki wstawić do głębokiego naczynia i zalać wodą do . ich wysokości. Wystudź. Przed podaniem polej po wierzchu roztopionym masłem. Podawaj ze świeżą figą i tostowaną chałką.
Przepis pochodzi z ksiażki ‘Blu Mood Food’ od hotelu Radisson Blu Kraków