1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Dziarskie Gotowanie: sałatka z młodych ziemniaków i bobu

Zobacz galerię 9 Zdjęć
Znaleziona na łamach nowego Kukbuka. Ma w sobie wszystko to, co w początku lata kochamy najbardziej i z czego warto korzystać, bo przecież młode ziemniaczki, tak piękne, malutkie i okrąglutkie rosną jak na drożdżach i zaraz będą dojrzałymi ziemniakami, ogórki też podrosną i zajmiemy się tylko już konserwowaniem ich.

Takie młode warzywka w zasadzie nie potrzebują żadnych przypraw, pachną świeżą ziemią, młodością, są jędrne i sprężyste - aż chciałoby się, żeby obecna pora trwała cały rok.

Składniki
  • ziemniaki 4, średniej wielkości
  • rzodkiewki 6 lub 7
  • młody ogórek 2 sztuki
  • cebula dymka
  • sól, pieprz
  • kilka kropel cytryny
  • jajka 2
  • oliwa łyżka
  • ocet łyżka
Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować i zagotować w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić rzodkiewki i ogórki na plasterki, ćwiartki - jak nam w duszy gra. Dodać do tego cebulę dymkę. Po ostudzeniu przekładamy ziemniaki do miski i dziabiemy je widelcem na mniejsze kawałki. Jak macie ochotę na rozpustę, to do garnka w którym gotowaliśmy ziemniaki można dodać trochę masła, postawić na małym ogniu i chwilę je podsmażyć - wychodzą obłędne. Następnie ziemniaki dodać do zieleniny, posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny.

 

Jajka: zagotować wodę w garnku - dobrze jeśli jest średniej wysokości i ma nieco większą średnicę. Do wody dodać łyżkę octu i szczyptę soli. Gdy zawrze łyżką zrobić mały wir i powoli wlać jajko. Po około 3-4 minutach będzie gotowe, czas gotowania zależy od tego jak bardzo ścięte żółtko lubimy.

Na wielki finał całość można skropić dobrą oliwą.

Podsumowanie przepisu

 

     

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze