Jak zachować smaki i aromaty jesieni?

Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. (fot. materiały prasowe wydawnictwa)

Aromatyczna zupa dyniowa w środku zimy? Domowe suszonki na prezent świąteczny? Sprawdź jak zatrzymać ulubione smaki na dłużej. Tanio i bez konserwantów.

Jednym z powodów tęsknoty za latem, jest bogactwo smaków świeżych owoców, warzyw i ziół. Spośród wszystkich sposobów konserwowania żywności, suszenie jest zdecydowanie najmniej doceniane. Teresa Marrone, autorka książki „Suszonki”, przekonuje, że ta metoda pozwala na zachowanie wartości odżywczych produktów i nie generuje kosztów. Pokazuje jak dobrać metodę suszenia do rodzaju żywności.

Jeśli jesteś na diecie niskosodowej, wegańskiej lub unikasz glutenu, zapewne ucieszą cię zdrowe warzywne przekąski, wegańskie burgery, bezglutenowy bulion w proszku i suszone owoce, które przed suszeniem nie zostały zanurzone w roztworze miodu. Z książki „Suszonki” dowiesz się także jak suszyć różne rodzaje mięs. Rozwiązania ucieszą każdego, kto chce optymalnie wykorzystać zbiory lub jest miłośnikiem wycieczek i campingów, podczas których sprawdzają się lekkie przekąski o niewielkiej objętości. Autorka zachęca, by samodzielnie przygotować ich zdrowe wersje.

Zbliżają się święta – domowe suszonki to wspaniały prezent pod choinkę. Np. szybkie w przygotowaniu świąteczne ciasteczka owsiane lub pięknie opakowana mieszkanka aromatycznych liści i suszonych owoców na herbatę.

Gdy już wypełnisz spiżarnię różnego rodzaju suszonkami, dobrze mieć wiele pomysłów na ich wykorzystanie. Teresa Marrone podaje przepisy na pyszne dania i desery z wykorzystaniem suszonek z własnej spiżarni. Co powiesz na najlepsze na świecie ciasto owocowe, deser żurawinowo-wiśniowy, zapiekankę pasterską, lub zimową, rozgrzewającą zupę dyniową z curry? Mamy przeczucie, że podczas nadchodzącej zimy, ten przepis zagości w wielu domach.

Rozgrzewająca zupa dyniowa z curry z suszonek

Składniki:

1 i 1/2 szklanki kawałków suszonej dyni olbrzymiej lub innej odmiany dyni

1 łyżka suszonego posiekanego szczypiorku

1/2 łyżeczki mieszanki curry w proszku szczypta mielonego cynamonu nieco świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżki posiekanych plastrów suszonego jabłka

1/4 szklanki suszonej marchwi w kostkę

2 łyżki suszonej posiekanej cebuli

3 szklanki wody

1/2 szklanki śmietany

1/2 litra bulionu drobiowego
(Uwaga, jeżeli używasz kupnego bulionu drobiowego, a jesteś na diecie bezglutenowej, pamiętaj, żeby sprawdzić etykietę – niektóre buliony zawierają hydrolizowany gluten z pszenicy.)

PRZYGOTOWANIE I PAKOWANIE MIESZANKI SUSZU

Umieść połowę kawałków dyni w półlitrowym słoiku o szerokiej szyjce. Posyp dynię szczypiorkiem, proszkiem curry, cynamonem i pieprzem. Dodaj jabłka, marchew i cebulę w równych warstwach zgodnie z podaną kolejnością. Dodaj pozostałą część dyni. Zakręć szczelnie słoik. Jeżeli masz uszczelniacz próżniowy, który można stosować do słoików, możesz go wykorzystać do zamknięcia tej mieszanki. Przechowuj w chłodnym miejscu.

PRZYGOTOWANIE ZUPY

1. Wrzuć zawartość słoika do dużego garnka i dodaj wody. Zagotuj, następnie przykryj naczynie i zdejmij je z palnika. Zostaw do namoczenia na 30 minut.

2. Na koniec namaczania dodaj bulion. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Dynia powinna być bardzo miękka. Zdejmij naczynie z palnika i rozgnieć zawartość ubijakiem do ziemniaków, aż masa stanie się dość gładka – w razie konieczności dolej nieco wody. Dodaj śmietanę, zamieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu, aż zupa będzie gorąca.

Więcej w książce: