Tatar burger / kanapka: troszkę poszperałam w necie i co się okazało! Hamburger w przeszłym 2014 roku będzie obchodził okrągłe 110 urodziny. WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO !!!!
1. burger bułka
8. biała cebula 9. gałązki świeżego rozmarynu 10. sól & pieprz sos: 1. majonez 2. gęsty jogurt 3. Worcestershire sos
Hamburger to najczęściej rodzaj kotleta z siekanej, mielonej wołowiny… Ja użyłam gotowego mięsa na tatar – to było proste. Można takie dostać gotowe na bazarach i w sklepach spożywczych. Mięso mam już zmielone, dorzucam do niego pokrojony w drobną kosteczkę 1 konserwowy ogórek i cienkie talarki młodej dymki. W moździerzu rozcieram razem z odrobiną soli i pieprzu kilka listków świeżego rozmarynu. Pachnące zioła łączę z mięsną masą na burgera. Formuję z niej kotleciki, smaruję odrobiną oliwy z każdej strony i lekko spłaszczam. Tak przygotowane wrzucam na rozgrzaną patelnię grillową razem z gałązkami świeżego rozmarynu. Jedna strona, druga strona i gotowe. Podczas pieczenia nie przyciskam już kotleta aby ani jedna kropla sosu z niego nie wyciekła. Listki rozmarynu pysznie się prażą. Jeszcze się przydadzą!!! Do pracy ruszają jeszcze dwie patelnie. Na jednej układam plaster wędzonego boczku, który po chwili zaczyna się skręcać i skwierczeć. Pachnie ! Na drugiej patelni kładę przekrojoną na dwie połówki bułkę. Tym razem używam takiej specjalnej w/g producenta do hamburgerów. Równiusieńka, biała i mięciutka z sezamem – leciutko ją podpiekam. To co do przygotowania na ciepło już zrobione. Sos : Majonez, gęsty jogurt, Worcestershire sos – proporcje – 1 / 1 / 04 Oznacza to: porcja majonezu, porcja jogurtu i dosłownie 6,7 kropli Worcestershire sou. Chyba że macie ochotę na bardziej intensywny, wówczas więcejWorcestershire – ma bardzo korzenny smak:) Czas na składanie, układanie:)