1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

The Byk: Tatar Burger

Tatar burger / kanapka: troszkę poszperałam w necie i co się okazało! Hamburger w przeszłym 2014 roku będzie obchodził okrągłe 110 urodziny. WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO !!!!

1.   burger bułka

  2.   mięso wołowe na tatar
  3.   plaster boczku wędzonego
  4.   ogórki konserwowe
  5.   dymka
  6.   rukola
  7.   pomidor
8.   biała cebula 9.   gałązki świeżego rozmarynu 10.   sól & pieprz sos: 1.  majonez 2.  gęsty jogurt 3.  Worcestershire sos
Burger narodził się w Texasie/USA - co było dla mnie oczywiste jak słońce, ale! nazwa pochodzi od befsztyka po hambursku, który przywlekli za sobą do kuchni amerykańskiej imigranci z Niemiec...
Hamburger to najczęściej rodzaj kotleta z siekanej, mielonej wołowiny... Ja użyłam gotowego mięsa na tatar - to było proste. Można takie dostać gotowe na bazarach i w sklepach spożywczych. Mięso mam już zmielone, dorzucam do niego pokrojony w drobną kosteczkę 1 konserwowy ogórek i cienkie talarki młodej dymki. W moździerzu rozcieram razem z odrobiną soli i pieprzu kilka listków świeżego rozmarynu. Pachnące zioła łączę z mięsną masą na burgera. Formuję z niej kotleciki, smaruję odrobiną oliwy z każdej strony i lekko spłaszczam. Tak przygotowane wrzucam na rozgrzaną patelnię grillową razem z gałązkami świeżego rozmarynu. Jedna strona, druga strona i gotowe. Podczas pieczenia nie przyciskam już kotleta aby ani jedna kropla sosu z niego nie wyciekła. Listki rozmarynu pysznie się prażą.  Jeszcze się przydadzą!!! Do pracy ruszają jeszcze dwie patelnie. Na jednej układam plaster wędzonego boczku, który po chwili zaczyna się skręcać i skwierczeć. Pachnie ! Na drugiej patelni kładę przekrojoną na dwie połówki bułkę. Tym razem używam takiej specjalnej w/g producenta do hamburgerów. Równiusieńka, biała i mięciutka z sezamem - leciutko ją podpiekam. To co do przygotowania na ciepło już zrobione. Sos : Majonez, gęsty jogurt, Worcestershire sos - proporcje - 1 / 1 / 04  Oznacza to: porcja majonezu, porcja jogurtu i dosłownie 6,7 kropli Worcestershire sou. Chyba że macie ochotę na bardziej intensywny, wówczas więcejWorcestershire - ma bardzo korzenny smak:) Czas na składanie, układanie:)
Jedną połówkę bułki smaruję sosem i posypuję odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Teraz po kolei co na nią kładę: - listki rukoli
- tatar burger - porządny plaster pomidora
- krążek białej cebuli - pokręcony plaster boczku
- połamane listki spieczonego rozmarynu
- łyżeczka sosu
- sól & pieprz
- na to wszystko druga połówka bułki również posmarowana sosem
Tatar burger gotowy do wydania:)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze