Rano słońce. Kobieta naładuje baterie i cieszy się, że wreszcie może ta wiosna się wykluje. Wietrzy pokoje, segreguje szaliki i czapki, pakuje w kartony grube skarpety i swetry. Biegnie do pralni z zimową kurtką. Wyciąga zwiewne apaszki, lżejsze buty i ten melanżowy płaszcz.
„Oj pięknie, będzie pięknie”, myśli sobie i już ma otworzyć butelkę prosecco,kiedy spogląda przez okno... A tam zamiast słonecznego blasku wirują grube płaty śniegu! Bezlitośnie zasypują kiełkujące pąki leszczyny i główki tulipanów.
Na wierzbie siedzi osowiały ptak.
No dobrze, to idę do kuchni lepić pierogi!
Pierogi z indykiem, kuskusem i suszonymi pomidorami
Składniki na ciasto:
mąka pszenna 300 g
jaja 3 sztuki
oliwa EV 1 łyżka
suszony czosnek niedźwiedzi 1 łyżka
szczypta soli
Mąkę wysypujemy na blat, robimy w niej dołek i wbijamy jajka, wsypujemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, wlewamy oliwę, dodajemy czosnek niedźwiedzi i dalej zagniatamy, aż powstanie elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy. ( ciasto można zagnieść za pomocą robota).
Składniki na farsz:
kasza kuskus 100 g
bulion warzywny 200 ml
golonki indycze 2 sztuki
szalotka
suszone pomidory z oliwy 5 sztuk
oliwa EV 2 łyżki
sól i pieprz
masło do odgrzania pierogów 2 łyżki
suszone pomidory pokrojone na kawałki do podania
Kaszę zalewamy gorącym bulionem, mieszamy i przykrywamy pokrywą. Mięso oddzielamy od kości i skóry. Kroimy je drobno. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy mięso i smażymy, mieszając. Dodajemy posiekaną szalotkę i pomidory pokrojone w paski. Dusimy wszystko 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy w blenderze. Dodajemy kuskus i dobrze mieszamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na cztery części. Po jednej cienko wałkujemy, zostawiając pozostałe pod folią. Wykrawamy szklanką koła, nakładamy porcje farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, podsmażamy na maśle, posypujemy pomidorami i podajemy.