Składniki
- jagodowe owoce sezonowe: truskawki pokrojone na małe kawałki, jagody, maliny, borówki amerykańskie 700 g
- kruche ciasteczka migdałowe 10-12 sztuk
- czerwone wino 100 ml
- cynamon 1 laska
- anyżek 1 gwiazdka
- cukier 1 łyżka
- śmietana kremówka 5 łyżek
- gorzka czekolada 1 tabliczka
Sposób przygotowania
Najpierw umyte i oczyszczone z szypułek owoce osuszamy, po czym wkładamy do miski i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami migdałowymi. Następnie możemy wstawić do lodówki na ok.1h.
Do garnka wlewamy wino, dodajemy laskę cynamonu, cukier i anyż. Po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu, aż płyn trochę odparuje. Wtedy wyjmujemy cynamon i anyż i powoli wlewamy śmietanę kremówkę. Całość znowu powoli doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Po zagotowaniu dodajemy połamaną na cząstki gorzką czekoladę. Całość nadal mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Wtedy zdejmujemy z ognia i przykrywamy. Ważne, by sos był gorący.
Gdy sos jest już gotowy, wyjmujemy owoce z lodówki, rozkładamy je do 4 pucharków i polewamy wspaniałą korzenną czekoladą, i oczywiście od razu podajemy.
Podsumowanie przepisu
Autorką przepisu jest Urszula Mijakoska. Przepis ukazał się w artykule
„Zdrowa dieta na lato”.